Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fidu har ny huvudman

Folkuniversitetet blir ny huvudman för Fidu i Hällefors. Rektor Bengt Rodell är riktigt nöjd med lösningen och ser många fördelar.

Annons
Snart går flyttlasset från Formens hus. Exakt var Fidus nya lokaler blir är enligt rektor Bengt Rodell inte helt klart ännu.

Oron och ovissheten inför framtiden är till sist skingrad. Förberedande industridesignutbildningen, Fidu, har hotats och det fanns risk för att verksamheten skulle flytta från Hällefors.

En lösning är nu funnen. Redan i maj fanns diskussionerna med Folkuniversitetet Region Mitt, men först den senaste veckan har uppgörelsen blivit helt klar enligt Bengt Rodell.

– Från och med 1 juli tar Folkuniversitetet över Fidu och det känns bra. Här har vi en huvudman som har förståelse för verksamheten, mycket mer än någonsin tidigare.

Utbildningen kan alltså fortsätta till hösten som vanligt. Men Rodell räknar inte med att alla 32 platser som utbildningen har i dag ska fyllas.

– Det senaste året har vi haft tio elever. Vi får räkna med den nivån även nu till att börja med. Men med Folkuniversitetet blir det lättare med marknadsföringen.

Rodell framhåller vikten av att snabbt öka elevantalet.

– Minst tjugo elever behövs för att få verksamheten att gå runt ekonomiskt.

Från Folkuniversitetet har man enligt Rodell föreslagit att ta bort kursavgiften på 32 000 kronor.

– Jag tror det kan göra skillnad. Viktigast är att få full kurs.

Lokalen är ännu ett frågetecken. Fidu har med anledning av ovissheten tidigare sagt upp hyresavtalet hos Hällefors bostads AB (kommunens bostadsbolag) i Formens hus. Hällefors kommun som redan är en stor hyresgäst i huset har därefter beslutat att själva använda lokalerna.

Tillfälliga lokaler för Fidu ska bli klart i nästa vecka. Rodell tror dock att det kommer att behövas större lokaler och ytterligare en flytt blir förmodligen nödvändigt.

Rodell fortsätter som rektor och ansvarig för Fidus verksamhet. Ytterligare en fast lärartjänst är knuten till utbildningen, resterande består av ett tiotal konsulter som engageras olika perioder.

– Jag hoppas vi ska kunna öka den fasta delen med en eller ett par tjänster.

Rodell är nöjd med lösningen.

– Känns riktigt skönt. Vi knyts till en verksamhet som har ekonomi och som inte står och vacklar. Det blir lättare att göra långsiktiga satsningar och investeringar.

Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, har godkänt förändringarna och gett klartecken för Fidu ytterligare fem år.

Enligt Rodell är Folkuniversitetet intresserad av att etablera mer av sin verksamhet i Hällefors. Med anledning av det är det också nödvändigt med något rymligare lokaler.

Mer läsning

Annons