Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fidu kanske flyttar från Hällefors

Fidus framtid i Hällefors är oviss. Rinman education AB har sagt upp huvudmannaskapet samt hyresavtalet i Formens hus. Verksamheten kanske flyttar till annan ort.

Annons
Fidu försvinner. Hyresavtalet för Fidus lokaler i Formens hus är uppsagda från sista juni 2015. Om utbildningen blir kvar i Hällefors är osäkert.

I slutet av 1990-talet drog utbildningen för förberedande industridesign igång i Hällefors. Fidu har därefter blivit en riksrekryterande utbildning.

Nu kan sista kapitlet för Fidu i Hällefors snart vara skrivet. Rinman education har sagt upp sitt huvudmannaskap.

– Det stämmer. Vi gick in som en krisåtgärd för att hjälpa Hällefors kommun i samband

med att stiftelsen Formens hus gick i konkurs, säger Per Eiritz, vd för Rinman education.

Orsaken till att huvudmannaskapet sagts upp är enligt Eiritz att utbildningen blivit en stor ekonomisk belastning.

– Utbildningen ligger egentligen inte i linje med vår strategi, men vad som framför allt har hänt är att elevantalet sjunkit drastiskt. Vi behöver 25-30 elever för att gå runt. I dag har vi 10.

Hur stor ekonomisk förlust detta innebär för Rinman vill Eiritz inte gå in på men säger att det rör sig om stora belopp.

– Risken finns att utbildningen försvinner från orten. Sorgligt då den har bidragit till att stärka Hällefors varumärke, säger Eiritz.

Stiftelsen Formens hus hade tidigare huvudmannaskapet för Fidu som sedan flera år tillbaka har sin verksamhet i byggnaden Formens hus. Nu är även hyresavtalet uppsagt.

– Rinman har sagt upp hyresavtalet, framhåller ks-ordförande Annalena Jernberg (S).

Jernberg beklagar situationen men säger att kommunen inte kan driva utbildningen.

– Som jag ser det kommer inte kommunen in alls i det här läget. Vi har inte någon organisation som kan ta över verksamheten, säger Jernberg.

Då hyresavtalet i Formens hus är uppsagt kan kommunen ta lokalerna själva i anspråk.

– Eftersom kommunstyrelsen beslutat att kommunhuset ska ligga här kommer även denna tredje våning att ingå i planeringen, säger Jernberg.

I och med beslutet från Rinman education att säga upp huvudmannaskapet har man gett Fidus ledning i uppdrag att hitta en ny huvudman. Bengt Rodell, rektor och lärare på Fidu, säger att det finns några intressenter .

– Vi är inne i en process men inga beslut är fattade. Allt hänger i luften just nu, säger Rodell.

En förhoppning är att utbildningen ska kunna vara kvar i Hällefors, men här är osäkerheten mycket stor.

– Vi tvingas söka lösningar på annan ort också. Min bestämda uppfattning är att verksamheten kommer att drivas vidare, men vi vet inte var. Hällefors känns osäker för närvarande, säger Bengt Rodell.

Mer läsning

Annons