Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finnsam-konferens till Hällefors

Finnsam ska ha sin vårkonferens i Hällefors i maj. Ett program sätts samman just nu. Exakt var konferens sker är inte klart än.

Annons

– Finnsam har konferenser två–tre gånger per år och lägger dessa till platser med anknytning till den skogsfinska kulturen. Nu ska detta ske i Hällefors, berättar Seppo Remes från föreningen Finnstigen.

När Finnsam, Finnbygder i samverkan, har konferens så samlas expertis på skogsfinsk kultur och diskuterar aktuella frågor och nya rön i ämnet. Föreläsningar och utflykter brukar också vara en given del i progammet.

Finnsam bildades 1992 som en samarbetsorganisation för alla som är intresserade av den skogsfinska kulturen. I Hällefors kommun finns en stark skogsfinsk historia och i Bredsjö, norr om Hällefors, finns den historiska vandringsleden Finnstigen.

Svedjebränning

Förra året arrangerade Finnstigen en rikskonferens i svedjebränning. På 1980-talet genomfördes svedjebränning på Finnstigen och i fjol återupptogs den traditionen. Ett skogsmarkområde brändes ned, svedjades, och där såddes sedan tvåårig råg. Även i år ska svedjebränning genomföras på Finnstigen.

– Vi ska bränna ett markområde alldeles intill fjolårets svedja. Och vi måste så om all råg då inga frön grodde. Trots att vi tog hit frön från fyra olika platser lyckades vi inte få något frö att gro. Varför inga frön grodde vet vi inte, men nu gör vi om försöket.

I juli planeras Finnstigens dagar och i augusti spelas historisk teater vid byggnaderna på stigen.

Finnstigen har dessutom bett om ett möte med kommunen angående hur skötseln av stigen ska organiseras framöver. Den person som i sin anställning från kommunen har skött Finnstigen får nu nämligen andra arbetsuppgifter.

Mer läsning

Annons