Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finnstigen satsar på framtiden

Ett informations- och upplevelsecentrum blir ett lyft för friluftsmuseet Finnstigen. Bygget pågår och invigning sker nästa år.

Annons
Tillskott. Byggnaden ska bli 120 kvadratmeter stor och ska bli ett lyft för verksamheten på Finnstigen.

Väggarna börjar resa på sig. Timmerstockarna ligger varv på varv och Pekka Pallari berättar hur arbetet sakta men säkert framskrider.

För flera år sedan väcktes funderingar om en samlingslokal. I höstas började tankarna ta riktig form och vid årsskiftet startade förberedelserna inför bygget. Byggnaden på 120 kvadratmeter är placerad precis vid ingången.

– I dag är porten till Finnstigen tämligen ansiktslös. Nu får hela anlägngingen mer pondus. Det är ingen historisk byggnad som övriga i området. I så fall får den representera nutiden, säger Matti Nylund som varit med i projektet Finnstigen sedan starten 1982.

Matti berättar att aktiva i föreningen Finnstigen själva har fantiserat fram planlösningen, förklarat önskemål och fått en kunnig person att ta fram en ritning. En byggnadskontrollant ser till att lagar följs.

– Byggnaden blir handikappanpassad. I stora salen planeras en utställning om Finnstigen. I byggnaden ska finnas förråd, kafé- och butikslokal och toaletter. Ingen el ska dras in, inte heller avlopp. Vi planerar solceller samt mulltoa, säger Matti.

Timret till byggnaden är nyligen avverkat. Enligt Matti behöver det inte torka. Genom ett särskilt medel behandlas stockarna och ska därmed behålla sin fräschör. En teknik som sparar tid.

Hela projektet beräknas kosta omkring 800 000 kronor enligt Matti. Hällefors kommun har gett ett startbidrag på 150 000 kronor. Nu hoppas de aktiva på mer bidrag från bland annat länsstyrelse och olika fonder.

– Vi besöks av mellan 5 000–6 000 turister från hela Europa varje år. Nu kan möta dem på ett proffsigare sätt. Jag tror inte på att enbart sitta på en stubbe och berätta om Finnstigen. Kraven är större i dag.

Osmo Holappa, ordförande i föreningen Finnstigen, säger att projektet är unikt i sitt slag och har stor betydelse för verksamhetens framtid.

– Förnyelse är viktigt och jag tror det här blir ett riktigt lyft. Vi kan ta emot helt nya grupper.

Människor som inte orkar gå runt hela området får ändå ut något av ett besök genom den nya anläggningen.

Finnstigen firade sina första 30 år i fjol. Allt började med en tanke att lyfta fram skogsfinnarnas liv från 1500-talet.

– De som lade grunden till vår gemensamma historia. Då i början av 80-talet visste vi inte att Finnstigen fanns. Platsen, med sitt namn, är autentisk och vi har återuppbyggt miljöer som fanns i dessa trakter för många hundra år sedan, säger Matti.

Uppbyggnaden och den fortsatta utvecklingen av Finnstigen bygger på ideella krafter.

Råvaran. Timret är enligt Pekka Pallari nyavverkat.
Framtidssatsning. Friluftsmuseet Finnstigen i Bredsjö, Hällefors kommun, ska få ett informations- och upplevelsecentrum. Matti Nylund och Pekka Pallari är med i bygget som startade i somras.

Mer om Finnstigen

Första mötet om planerna kring Finnstigen hölls i Hällefors Folkets hus 1982.

Stiftelsen Finnkultur bildades 1984.

På 90-talet upplöstes stiftelsen och i stället bildades föreningen Finnstigen som i dag förvaltar friluftsmuseet i Bredsjö.

Finnstigen visar skogsfinnarnas liv i Bergslagen från slutet av 1500-talet och ett par hundra år framåt.

Stigen är 2 km lång och omfattar sex olika stationer med olika byggnader och miljöer.

Föreningen Finnstigen genomför varje år guidningar i området. Man har möjlighet att ge guidade turer på svenska, finska, engelska och tyska.

Mer läsning

Annons