Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finska föreningens jubel

Kunde inte ha blivit bättre. Det konstaterar Finska föreningen i Hällefors som snart firar 1-årsjubileum i sin egen fastighet.

Annons
Mötesplats. Finska föreningens hus på Sikforsvägen har blivit en träffpunkt för många. Föreningen lägger stort fokus på den sociala dimensionen.

Tillvaron gungade något när det stod klart att Norrgården skulle rivas och Hällefors Finska förening därmed förlorade sin föreningslokal. Ovissheten var stor, diskussionerna många.

Föreningen försökte till en början påverka kommunens rivningsbeslut, att de som fastighetsägare skulle behålla delar av Norrgården. Så blev det inte. Men så dök idén om att ta klivet ut till självständighet.

– Det bästa vi har gjort, säger ordförande Juhani Siimes och visar runt i huset som föreningen köpte för ett år sedan, har rustat upp och byggt en ny verksamhet kring.

Glädje och beslutsamhet har gett resultat. I föreningen finns en vilja som driver framåt.

– Vi gör det här tillsammans och det har blivit så otroligt bra. Går bara inte att beskriva – det fattas ord, säger Juhani.

Stoltheten går inte att ta miste på hos honom och övriga i föreningen. Många är övertygade om att beslutet för ett år sedan, att stå på egna ben, var räddningen för verksamheten.

Den här dagen är det lunchservering och fullt pådrag i köket. Marjatta Lehtola, Sinikka Heino och Eila Siimes håller koll på grytorna.

– Ett trettiotal matgäster brukar dyka upp, säger Eila och plockar ut köttfärslimpan ur ugnen.

Föreningshuset ligger centralt på Sikforsvägen i Hällefors.

– Läget är perfekt. Folk kan slinka in, säger Juhani och pekar ut mot gatan.

I dag har föreningen, med en historia från 1959, en god bit över hundra medlemmar. Flertalet har finsk anknytning men inte alla.

– Verksamheten har en helt annan bredd i dag. Föreningen vänder sig precis lika mycket till svenskar, säger Juhani och berättar om allt som händer i huset.Förutom luncherna ordnas café och dans. Föreningen har gymnastik, datautbildning, karaoke, bingo och barnverksamhet.

– Vi sänder närradio också. Ja, veckodagarna är fyllda och räcker nästan inte till, säger Juhani och skrattar.

För många är föreningen en naturlig del av vardagen och tillvaron. Marjatta har varit medlem och aktiv sedan 80-talet.

– Jag kan inte tänka mig vara utan detta, säger hon.

Atmosfären har en vi-känsla som skapar trivsel och gemenskap. Utgångspunkten är delaktighet där alla ska få sin stämma hörd.

– Vi har svetsats samman under det här året. Här resoneras och diskuteras. Åsikterna kan vara olika, men vi drar åt samma håll, säger Juhani.

En jubileumsfest planeras för att fira det första året i huset. På valborgsmässoafton dukas en trerättersmiddag fram. Många har redan anmält sig.

Möjligheter. Jorma Veijalainen och Juhani Siimes slår sig ner i föreningens bibliotek för att prata en stund.
Idellt arbete. Lisa Vehkalahti är en av krafterna som jobbar i köket den här dagen.

Mer läsning

Annons