Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finska sändningar varje söndag i Hällefors Radio

– Då hälsar jag er välkomna till kvällens sändningar från Radio Hällefors. Vi inleder med Esko som fortsätter sin berättelse om Finlands historia.

Annons
Närradiosändningar från Hällefors. Kenny Johansson vid kontrollbordet. Lokalradions söndagssändningar är igång. Bakom i bild Kari Latvala.

Det är söndag eftermiddag. Hällefors närradioförening har precis startat kvällens radiosändningar. Vid kontrollbordet sitter Kenny Johansson och nu lämnar Kenny över ordet till radiostudion där Esko Thorell och Jouko Vehkalahti har tagit plats.

– Vi har nu kommit till de finska fredsförhandlingarna som inleds med Sovjetunionen efter fortsättningskriget. Året är 1944 och ryssarna ställer mycket hårda villkor på krigsskadestånd, börjar Esko.

Esko berättar om kriget, om människorna och om vad som händer under denna tid i Finlands historia. Esko berättar på svenska och Jouko gör korta sammanfattningar på finska under sändningens gång.

Då och då bryter dem för en låt. Kenny ser till att den kommer i gång.

– Vi har valt ut finsk musik som spelades under krigstiden, säger Jouko.

Varje söndag träffas medlemmarna i närradioföreningen och i Hällefors finska förening här i radiolokalen. Varje söndag går nämligen de båda föreningarna ut i etern tillsammans med tema Finland.

– Första timmen är det Esko som berättar om Finlands historia. Andra timmen är det lokala nyhetssändningar på finska, säger Kenny.

De lokala finska sändningarna har pågått en längre tid. Sedan i våras har dessa sändningar dessutom kompletterats med Eskos berättande om den finska historien.

– Jag började min berättelse om Finlands historia från åren 1808–1809 när Sverige förlorar Finland. Och min plan är att fortsätta berättelsen fram till år 1952 när Finland hade betalat av krigsskadeståndet som var på 500 miljoner USA-dollar, säger Esko.

De finska sändningarna från Radio Hällefors är populära. Förutom alla lyssnare i Hällefors kommun så följer många radioprogrammet från Finland och även från Kanada.

– Vi har sändningarna via webben också och vi har en stor lyssnargrupp i framför allt Finland, säger Kenny.

Esko Rahkonens skönsjungande stämma strömmar ut i etern. Jouko och Esko diskuterar under tiden som musiken spelas upplägget för resten av sändningen.

Matti Nylund, Kari Latvala och Urpo Eronen anländer samtidigt till lokalen och de sätter sig i kontrollrummet. Det är dom som ska sköta andra timmen av utsändningarna, den del som är helt och hållet finskspråkig.

– Vi gör först en sammanfattning av de senaste lokala nyheterna som rör våra medlemmar. Sedan har vi tävlingar och vi brukar berätta om vädret som väntas i veckan, berättar Matti.

Mycket musik spelas det också.

– Folk får önska musik. Förra veckan fick vi önskning om Arja Saijonmaa så det inleder vi andra timmen med, säger Kenny.

Närradioföreningen har många funktioner. Förutom den rent föreningsmässiga ambitionen att verka för lokalradion så har de i uppdrag att direktsända från kommunfullmäktiges möten.

– Vi får betalt för att sända fullmäktige. Sedan får vi in medlemsavgifter från våra föreningar. Det kostar 500 kronor per år att vara medlem och sedan kostar varje sändningstimme 75 kronor.

Hällefors kommun får statliga pengar som förvaltningsområde för finska och närradioföreningen har fått 5 000 kronor från de pengarna.

Byte av skift. Esko Thorell och Jouko Vehkalahti är klara med första timmen. Matti Nylund och Kari Latvala ska sköta sändningens andra timme.
Direkt ut i etern. På 89,0 Mhz. Hällefors närrradio. I studion Esko Thorell och Jouko Vehkalahti.
Om Finlands historia. Just detta avsnitt i närradion handlar om inledningen av Finlands fredsförhandlingar med Sovjetunionen år 1944.

Mer läsning

Annons