Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finskt matbesök i Grythyttan

Med kunskaper från Grythyttan ska den finländska matkulturen utvecklas. Och den nordiska måltiden ska bli en gemensam sak för hela Norden.

Annons
Carl Jan Granqvist berättar om måltidssatsningarna i regionen för det finländska besöket.

En delegation från Finland är just nu på besök i Grythyttan, bland annat personer från det finska skogs- och jordbruksministeriet.

– Besöket sker inom ramen för den finska regeringens program för främjande av finländsk matkultur, säger Marja Innanen, generalsekreterare för satsningen.

Det handlar lika mycket om finsk mat som om nordisk mat. Tillväxtverket har precis beviljat 250 000 kronor till en förstudie inför en EU-ansökan på 300 miljoner kronor om måltidshuset Aptitum i Grythyttan, Örebro som måltidsregion och Sverige som matland i Europa. Carl Jan Granqvist vill utveckla satsningen till en nordisk angelägenhet.

– Vi har haft Danmarks och Sveriges jordbruksministrar här och EU:s jordbrukskommissionär. Jag har personligen informerat Finlands jordbruksminister om satsningen och efter detta besök återstår att förankra tankarna i Norge innan vi möter det nordiska ministerrådet, berättar Granqvist.

Det nordiska köket har mycket att erbjuda, framhåller han.

– Vi vill inte likrikta ett nordiskt kök utan lyfta fram måltid som en unik identifikationsfaktor på regional nivå.

En huvudfråga som det finska besöket ville veta mer om är hur kommunen, näringslivet, universitetet och staten samverkat i måltidssatsningen i Grythyttan och Örebro län.

Den finska matsatsningen ska öka uppskattningen för finländsk mat. Målgrupp för det treåriga programmet är beslutsfattare i matfrågor samt konsumenter, främst barn, ungdomar och barnfamiljer. Programmet ska främja samverkan inom matbranschen och en internationalisering av den finländska livsmedelsbranschen.

Mer läsning

Annons