Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärrvärmeleverantören: "Inte alls säkert att vi ska elda med hästgödsel i Hällefors"

I Fortums pilot-projekt ska hästgödsel bli bränsle för fjärrvärmeeldning. Första orten i Sverige i denna satsning skulle bli Hällefors. Men nu har det framkommit att denna satsning kanske inte alls blir av.

Annons

– Vi diskuterar frågan om att kunna använda hästgödsel som bränsle i Hällefors med Fortum som leverantör av bränslet, men för att kunna elda med hästgödsel krävs det tillstånd och vi har inte sökt ett sådant tillstånd, berättar Anders Ericsson, vd på Värmevärden som äger fjärrvärmepannan i Hällefors.

Tidigare i veckan berättade NA om Fortums pilot-projekt att använda hästbajs som bränsle i fjärrvärmepannan och att Hällefors fjärrvärmeanläggning skulle användas som första plats att testa detta på i Sverige. I artikeln fick man uppfattningen att denna satsning var klar för start. Så är alltså inte fallet.

– Vi tittar alltid på hur vi kan använda nya bränslen för att få ner kostnaderna under tid och vi är beredda att även testa hästgödsel som bränsle, men det finns inget avtal med Fortum om detta och heller ingen tidplan. Och om vi söker tillstånd för detta och gör en proveldning så är det vi, inte Fortum, som gör detta, säger Anders Ericsson.

Per Harsem, försäljningschef på Fortum Horse Power, säger nu till NA att orsaken till att informationen gick ut att det skulle vara klart för start för eldning av hästgödsel som komplement i fjärrvärmepannan i Hällefors från oktober i år berodde på ett missförstånd.

Fortum har redan sjösatt ett sådant här projekt i Finland där 2600 hästar idag levererar bajs till värmepannor. I konceptet så blandas hästbajset med torrströ som levereras till gården. Ströet läggs i hästens stallplats. Sedan bajsar hästen på ströet och därefter fraktas bajs/strö-blandningen till värmeverket för eldning. Samtidigt levereras ny strö till hästgården.

Mer läsning

Annons