Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler ansöker om socialbidrag

Kommunens kostnader för försörjningsstöd ökar. Fler söker och omsorgsnämnden ska utreda saken för att försöka hitta lösningar.

Annons

Enligt senaste budgetprognosen inom omsorgsnämnden blir kostnaderna försörjningsstödet, det som tidigare kallades socialbidrag, högre än planerat.

Individ- och familjeomsorgen har en budget på 4,8 miljoner kronor och enligt beräkningarna pekar allt mot en kostnad på över 5,5 miljoner kronor för 2011. Det skulle bli ett underskott på 690 900 kronor.

Ökat antal ärenden

Enligt handläggarna har antalet sökanden och ärenden ökat något.

– Vi vill ha en djupare analys av situationen, bland annat om vilka grupper det är som berörs, säger omsorgsnämndens ordförande Ulrika Mellkvist (C).

Hon framhåller att försörjningsstödet ska vara tillfälligt. Målet är att varje individ ska hitta sin egen försörjning.

– Därför är förebyggande arbete viktigt, för att människor inte ska hamna i situationen och tvingas söka ekonomiskt stöd. Här är samarbete med andra myndigheter som arbetsförmedling och försäkringskassa viktigt, säger Mellkvist.

Arbetslösheten liksom kommunens geografiska läge och infrastruktur bidrar till att komplicera situationen påpekar Mellkvist.

Väntar ytterligare ökning

Vidare konstaterar individ- och familjeenheten att ytterligare kostnadsökningar för försörjningsstödet är att vänta. Flera ärenden från flyktingsamordningen kommer att överföras till försörjningsstödet. Det beror på att den statliga introduktionsersättning som flyktingar fått upphör efter en viss tid och då kan enda alternativet vara försörjningsstöd. Enligt beräkningar kan kostnaderna för detta öka med 1,6 miljoner kronor under 2012.

Mer läsning

Annons