Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler bostadshus kanske måste rivas

Kommunens lokaler är en ödesfråga. Det säger Bertil G Johnson, Boab:s styrelseordförande. Bostadsbolaget håller därför seminarier om framtida lösningar.

Annons

En utredning kring kommunens befintliga lokaler och vilka behov som finns pågår sedan en tid

Syftet är att få kontroll över situationen, kartlägga vilka lokaler som finns samt utreda det egna behovet. Ett led i detta är några mindre seminarier som Hällefors Bostads AB håller. Två är avklarade och det tredje ska hållas 28 januari.

– Vi har två huvudfrågor, förutom kommunens egen lokalförsörjning även den framtida bostadsförsörjningen, säger Bertil G Johnson.

Seminarierna vänder sig i huvudsak till kommunens förtroendevalda politiker samt tjänstemän. Tanken är att öka den allmänna kunskapen om hur fastighetsekonomi fungerar, hur kommunens lokalbestånd ser ut, hur det kan och bör hanteras. Johnson efterlyser ett långsiktigt tänkande.

– Det har varit allt för många kortsiktiga projekt och onödiga ombyggnader. Man måste förstå att paniklösningar kostar liksom ogenomtänkta lösningar.

Framtidens bostäder är en utmaning meddelar Johnson. Med en minskad och åldrande befolkning förändras behoven. Johnson konstaterar att upprustning av det gamla beståndet är oerhört kostnadskrävande och kanske inte leder till goda resultat. Enligt Johnson är det möjligt att gamla hus måste rivas och nya byggs.

– Vi får inte glömma bort att bostäderna i hög grad även är en arbetsmiljö för hemtjänsten.

Några lösningar finns inte att presentera i dag, men Johnson har en rad idéer. Exakt vad det handlar om vill han inte gå in närmare på.

– Något måste göras, beslut fattas. Annars klarar kommunen inte de krav som ställs gällande tillgänglighet och standard. Det här är en fråga som över huvud taget inte har hanterats än.

Johnson framhåller tidsaspekten, vikten av att blicka långt fram.

– Allt tar tid. Det kan låta mycket att titta 15 år fram i tiden då man jobbar med ettårsbudgetar. Men vi måste förmodligen göra en del dramatiska förändringar, kanske om 5–10 år. Det kräver planering. Ska vi ha något resultat 2025 måste vi börja ta de första stegen de närmaste 1–2 åren.

När kartläggningen väl är klar och ett underlag finns måste ekonomiska förutsättningar lösas, projektering starta.

– Ju längre man väntar desto mer bråttom blir det. Man kan inte ducka för sådana här problem. Det är obehagligt att fatta obehagliga beslut, men förr eller senare är man tvungen.

Johnson påpekar att planen för lokalfrågor ständigt måste hållas levande.

– Nya förändrade behov dyker alltid upp. Detta måste påverka tänkandet hela tiden.

Mer läsning

Annons