Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler brandkårsutryckningar men färre allvarliga tillbud

Brandkårsutryckningarna ökade i Hällefors kommun förra året, men de allvarliga tillbuden har dock blivit färre. Det visar statistik från Bergslagens räddningstjänst, BRT.

Annons
Fler utryckningar men färre allvarliga tillbud 2011 enligt statistiken för Bergslagens räddningstjänst.

Antalet utryckningar från brandstationen i Hällefors blev något fler 2011 jämfört med året innan. Statistiken visar på 93 utryckningar år 2010 och 104 år 2011.

– Summan är högre eftersom larmen är fler, men de allvarliga personskadorna och egendomsskadorna har faktiskt minskat, säger räddningschef Peter Backman.

Backman säger att statistiken de senaste åren har legat på en ganska jämn nivå. Riktvärdet som gäller hela Sverige med en olycka per tusen invånare stämmer ganska bra i Hällefors.

– Det är ofta tillfälligheter som gör förändringarna, som också är ganska små. Det kan vara en kall vinter som orsaker fler soteldar eller bränder i byggnader.

Orsakerna till bränder varierar mycket men en stor del är enligt Backman anlagda.

– Här finns också ett stort mörkertal. Andra orsaker är ofta elfel och den mänskliga faktorn. Folk glömmer spisen på eller stearinljusen tända.

Automatlarmen är övervägande många och har också ökat mycket det senaste året. Man ser en fördubbling.

– Svårt att säga vad det beror på. Det kan också vara väderberoende, om det sommartid har varit mycket åska. Eller att anläggningar sysslat med service och underhåll.

Automatlarm som leder till onödiga utryckningar får anläggningen eller fastighetsägaren betala.

– Dock inte om tillbudet hade kunnat leda till brand. Bara det som kan betecknas som slarv eller om skötsel/underhåll av en anläggning är undermålig. Då debiteras utryckningen fastighetsägaren. Det sker ganska ofta, omkring 60 procent av fallen.

Mer läsning

Annons