Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera vill ta över utbildningen efter konkursen i Hällefors

Konkursförvaltaren fäller avgörandet vem som får driva industridesignutbildningen Fidu vidare. Det säger Johan Blom, chef för Myndigheten för yrkeshögskolan.

Annons

Myndigheten för yrkeshögskolan har fått in två intresseanmälningar för att få driva Fidu (förberedande industridesignutbildning) vidare i höst. Senaste huvudman var Stiftelsen Formens hus, men när stiftelsen försatts i konkurs måste någon annan ta över verksamheten, om den ska fortsätta. Rinman education, kommunal stiftelse i Hällefors, har liksom Möbelriket AB i Lammhult skickat in intresseanmälningar till Myndigheten för yrkeshögskolan när det gäller Fidus fortsatta drift.

– I detta läge betyder intresseanmälningarna ingenting. Vi inväntar en formell ansökan som bara kan göras av nuvarande utbildningsanordnare i överenskommelse med den som kan tänkas överta verksamheten, säger Johan Blom.

Från myndighetens sida kommer man enligt Blom inte att agera alls förrän man fått rätt dokument.

I och med konkursbeslutet är det enligt Blom konkursförvaltaren som äger frågan. Konkursförvaltare Clas Rosdahl är inte lika säker.

Är myndighetsutövning

– Ett konkursbo kan inte avgöra vem som ska ta över utbildningen. Det är en myndighetsutövning. Har myndigheten en annan inställning måste jag få veta det. Min uppgift är bara att sälja inventarier. Men inget från utbildningen säljs före den avslutats den 20 maj i år.

Efter detta datum kan Rosdahl tänka sig börja sälja.

– Ja, dessa inventarier kan vara mest värda för de som driver utbildningen, men om någon annan betalar bättre säger jag inte nej bara för att de kommer från Fidu. Jag har inga synpunkter på vad inventarierna ska användas till.

Fler aktörer är intresserade av Fidu och har hört av sig till konkursförvaltaren. Enligt Rosdahl är det fler kommuner och andra skolor, men även Hällefors folkhögskola. Han kommer att diskutera med samtliga intressenter och därefter invänta vad Myndigheten för yrkeshögskolan har att säga. Enligt Rosdahl är det den aktör som kan presentera det bästa förslaget för konkursboet som förmodligen har störst chans att ta över Fidu.

Mer läsning

Annons