Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flexibla tider permanentas

De flexiblare dagistiderna för föräldrar som är arbetslösa eller föräldralediga blir permanenta på förskolan. Det har bildningsnämnden bestämt.

Annons

Tidigare gällde hämtning och lämning av dessa barn mellan klockan 8 och 11. I maj 2009 utökades detta med en alternativ tid klockan 13–16 och föräldrar väljer förmiddags- eller eftermiddagstider efter eget önskemål.

Nämnden har genomfört en enkät både hos de anställda på förskolan som med föräldrar. Drygt hälften av föräldrarna gillar den ökade flexibiliteten och en tredjedel av dem som har svarat på enkäten har ändrat sitt barns vistelsetider.

Personalen anser att förmiddagar är den tid som barnen, främst de yngsta, har mest utbyte av verksamheten. De påtalar också svårigheter med att ta ut raster med fler barn på eftermiddagen.

Enligt skollagen ska barn till föräldrar som är arbetslösa eller föräldralediga erbjudas minst tre timmars förskoleverksamhet per vardag, eller 15 timmar per vecka.

De flexiblare vistelsetiderna ska inte innebära kostnadsökningar, enligt bildningsförvaltningen. Nu ska organisationen ses över för att möjliggöra de flexiblare tiderna.

Om det framöver visar sig att någon förändring behöver genomföras på grund av de så kallade 15-timmarsbarnen så återkommer frågan till nämnden.

Mer läsning

Annons