Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flourtanten kommer än

Vem minns inte fluortanten? Hon lever än, fast i lite annan skepnad. På Klockarhagsskolan är hon en välkommen gäst.

Annons
Hela skolan. På Klockarhagsskolan får alla elever från förskoleklass till årskurs 9 skölja tänderna i fluor. Tandhygienist Ingrid Persson, Folktandvården besöker klass 1B.

Starka friska tänder hela livet. Vore alla väl förunnat, men är ingen självklarhet. Kunskap, medvetenhet och god munhygien är pusselbitar som för oss närmare målet.

Under 1960-talet

var fluortanten ett välbekant inslag i svensk skolmiljö. Många kommer säkert ihåg de vita plastmuggarna och det skummande sköljljudet.

Ett par decennier fanns hon med, men togs av besparingsskäl bort. Det senaste decenniet har fluortanten dock fått en renässans. Nu jobbar tandhygienisten Ingrid Persson i hennes skepnad inom Folktandvårdens förebyggande arbete. Tillsammans med en kollega besöker hon skolor i hela norra länsdelen. Häromdagen mötte hon eleverna i klass 1B på Klockarhagsskolan.

– Elever från förskoleklass till femman har sköljt med flour de senaste tio åren. Men nu är även årskurserna 6–9 med. Det är andra skolan i länet, tillsammans med en skola i Vivalla Örebro, som låter samtliga elever i grundskolan få fluorsköljning, säger Ingrid.

Ett par gånger

i veckan sköljer eleverna sina tänder i flour. Vardagsvis är det klassläraren som sköter rutinen.

– Fungerar alldeles utmärkt. Vi håller ögonen på klockan och eleverna lär sig hur lång en minut är, säger läraren Eva-Karin Larsson.

Ingrid Persson är övertygad om att satsningen i grundskolan på förebyggande tandhälsa kommer att ge gynnsamma effekter i framtiden. På flera sätt.

– Vi skapar medvetenhet i tidig ålder. Barnen får träffa Folktandvården regelbundet och floursköljer sina tänder i tio år. Det ger mycket i slutändan. Alla får kunskaper med sig i bagaget som jag tror ger dem modet att fatta rätt beslut.

Tänder är viktigt framhåller Ingrid.

– Absolut. Socialt, för att kunna äta, prata och bara kunna vara.

Eleverna i klass 1B har sina egna muggar. Färglada står de på en bricka och är snart utdelade. En minut ska alla vara fnitterfria.

– Fluoret ska bara vara i munnen. I magen har vi inga tänder. Men om någon droppe slinker ner är det inte farligt.

Ingrid ger en kort påminnelse hur allt går till. Barnen har ju sköljt tidigare så detta är ingen stor grej.

– Skolan är en perfekt arena. Här träffar vi verkligen alla barn och de sköljer på lika villkor. En del sköljer även hemma och det är bra.

Ett välbekant surrande sorl fyller rummet när alla låter fluoret fara mellan tänderna. Eleverna följer den stora snabba visaren på klockan längst fram i klassrummet.

– Så, nu var det klart. Bara att spotta, säger Ingrid.

Muggarna sköljs och ställs tillbaka på brickan, till nästa gång.

Egen mugg. Var och en har sin egen färgglada mugg ordentligt märkt med namn.
Fnitterfritt. Albin Nordling och klasskamraterna låter fluoret vandra mellan tänderna. En god vana som stärker på sikt.

Mer läsning

Annons