Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygplan krockade med skylt

Flygplanet från Hällefors flygklubb kolliderade med en vägskylt i samband med en hemvärnsövning i Värmland. Planet var utlånat till Frivilliga flygkåren.

Annons

Flygklubben i Hällefors äger ett mindre enmotorigt plan och har vid många tillfällen lånat ut det till Frivilliga flygkåren, FFK.

– Det finns inte så många liknande plan i Sverige som är godkända att användas i den här typen av verksamhet. Vårt plan har flugit bland annat i brandflygsövningar i Jämtland och havsövervakning kring Gotland. För oss är det bra att få fler flygtimmar, det håller de fasta kostnaderna nere. I övrigt får vi inten ersättning för utlåningen, säger Johnny Brandt, ordförande i Hällefors flygklubb.

Flög på låg höjdI förra veckan fanns planet på Brattforshedens flygfält mellan Filipstad och Molkom.

Då inträffade en olycka. Under hemvärnsövningarna som pågick här flög planet på låg höjd, så lågt att det krockade med en trafikskylt som står vid en grusväg intill landningsbanan. Orsaken bakom kollisionen är oklar.

Ordentliga skrapmärkenPlanet ska enligt uppgift ha fått ordentliga skrapmärken på undersidan.

– Synligt ser skadorna inte så stora ut, men planet måste besiktigas på plats för att se om det kan flygas tillbaka hit, säger Johnny Brandt.

Några större problem för Hälleforsklubben ska inte detta innebära.

– Nej, det blir en försäkringsfråga som FFK får reda ut. Planet gick i militärtjänst, så vi utgår från att det kommer att återställas.

Att klubben inte har något flygbart plan just nu ser Brandt inte som något större problem.

– Många av våra medlemmar är även med i en förening i Karlskoga. Där finns fler plan.

Mer läsning

Annons