Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkhögskolan besöker sin nya vänskola i Afrika

Hällefors folkhögskola är nu officiellt vänskola med Sengerema folkhögskola i Tanzania. Nu ska en delegation från Hällefors resa till utbytesskolan i Afrika.

Annons
År 2010 besökte representanter från Tanzania Hällefors folkhögskola och den här bilden togs vid det tillfället. På bilden John Lawrence, Susanne Grundström, Abubakar Rehani, Gunilla Josefsson och Susanna Stark.

Det var år 2010 som John Lawrence, lärare på Sengerema folkdevelopment college, var på praktik på Hällefors folkhögskola. Det var då som idén att etablera en framtida varaktig utbytesverksamhet mellan de båda skolorna väcktes.

– Vi skrev ett dokument om att vi hade ambitionen att bli utbytesskolor, och brevet undertecknades av respektive skolas rektorer, berättar Gunilla Josefsson, lärare på folkhögskolan i Hällefors.

Nu ska lärarna Gunilla Josefsson och Maria Norberg, eleverna Lotta Norrman och Linus Renhammar samt ordförande Susanne Grundström resa till Sengerema folkhögskola.

Den 8 februari åker gruppen iväg med ett ekonomiskt stöd på 64 000 kronor från den statliga myndigheten Internationella programkontorets Atlas-program som handlar om att just utveckla utbyte och samarbete mellan skolor världen över.

– Nu ska vi till Sengerema för att undersöka förutsättningarna för att kunna bedriva ett kontinuerligt samarbete mellan våra skolor, säger Maria Norberg.

Exakt hur detta samarbete sedan kommer att se ut blir en framtida fråga.

– Vi har helt olika förutsättningar och vi vill ha ett medvetet rättviseperspektiv i samarbetet, säger Gunilla Josefsson.

Skolgången i Tanzania

Den obligatoriska primärskolan i Tanzania påbörjas vid sju år och omfattar sju årskurser. I dag går i princip alla barn i primärskolan. I början av 2000-talet gick ungefär hälften av barnen i skolan.

De mål man har för utbildningsväsendet är att inom en snar framtid utrota återstående analfabetism och att få in alla barn i primärskolan.

Källa: Nationalencyklopedin (ne.se)

Mer läsning

Annons