Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkhögskolan fyller 10 år

Statyn som avtäcktes är en symbol för självförtroendet som erövras genom studier och kunskap. Hällefors folkhögskola firade sitt tioårsjubileum med sång, musik, dans, ballongsläpp och statyinvigning.

Annons

– Att våga kasta sig ut, att snurra runt i luften och sedan ändå landa på fötterna. Att växa och att få ökat självförtroende. Det är folkhögskola för mig, säger Byron Hulsart.

Det är Byron som har skapat den bronsplåt-staty, ”uppvisning av mitt nyvunna självförtroende”, som ingick som en av huvudpunkterna när folkhögskolan firade tio år. Statyn har rests på det stenfundament som står på skolgården efter ett tidigare konstverk som har förstörts.

– Jag har länge sett det ensamma fundamentet och tänkt att där ska vi ha en staty, säger Byron.

Det var i går, fredag, som folkhögskolan uppmärksammade sina första tio år. Mycket har hänt under detta decennium. Skolan har expanderat och har i dag 150 kursdeltagare.

– Folkhögskolan är en stor smältdegel av människor med olika bakgrund, olika åsikter och olika intressen. Vi samlar ung som gammal och sedan skapar vi stordåd tillsammans, säger Susanna Stark, rektor på folkhögskolan.

Folkhögskolans historia är en förlängning av den teaterlinje som Brunnsvik folkhögskola hade i Bredsjö på 1980-talet. Utbildningen hamnade senare i Hällefors och år 2000 blev Hällefors en egen folkhögskola.

Folkhögskolan visar nu en stor samlingsutställning på DG:s kafé till och med nästa helg.

– Vi är 60 personer från utbildningarna smyckedesign, inredningsdesign och digitalt fotografi som deltar med bidrag till utställningen, berättar Matilda Engholm som är kursdeltagare på smyckelinjen.

Mer läsning

Annons