Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiet ställer upp i kommunvalet

Folkpartiet kan bli en del av kommunpolitiken i Hällefors igen.Robin Lind Winqvist kaniderar i valet 2014 och finns även med på partiets landstings- och riksdagslista.

Annons
Engagemang. Robin Lind Winqvist hoppas kunna föra in Folkpartiet i Hällefors kommunpolitik igen.

Efter valet 2002 försvann Folkpartiet från den lokala politiska arenan i Hällefors. Det enda mandatet partiet hade i fullmäktige miste man.

Partiet jobbade intensivt inför kommunvalet 2002 för att få ihop en lista, men misslyckades. Man var till och med öppen att låta personer som inte var medlemmar i partiet att kanidera. Tanken var att fånga människor med intresse och engagemang, gärna ungdomar. Inte heller det greppet lyckades.

Efter valet 2002

stod det klart att Socialdemokraterna fått egen majoritet i fullmäktige med 17 av de 31 mandaten.

S-partiet gick då ut och erbjöd flera oppositionspartier, som inte lyckats med egen kraft, platser i olika styrelser och nämnder.

Dåvarande kommunalråd Pentti Supponen (S) motiverade det hela med att S ville skapa ett brett samförstånd och ta vara på kunskap även hos oppositionen.

Folkpartiet erbjöds en ersättarplats i kommunstyrelsen och kunde på så sätt ändå delta.

De senaste åren har pariet dock lyst med sin frånvaro lokalt . Fram till helt nyligen. I den nya politiska konstallation med S, GL, M och KD har folkpartiet fått en ledamotsplats i omsorgsnämnden. Där sitter Ewa Lindqvist på ett M-mandat. Lindqvist har tidigare varit en mycket aktiv FP-politiker i Hällefors.

Men nu hoppas folkpartiet att de inte längre ska vara marginaliserade. Robin Lind Winqvist axlar manteln med uppgiften att försöka ta ett av de två mandaten partiet hoppas få i 2014 års kommunval.

– Jag har alltid varit intresserad av politik. För tre år sedan bestämde jag mig för att bli aktiv. Ska man få något att hända måste man också engagera sig, säger Robin Lind Winqvist.

Han är 20 år, född och uppvuxen i Hällefors kommun. Just nu studerar han till bergssprängartekniker på Bergsskolan i Filipstad och räknar med att vara klar om 1,5 år.

Redan nu sitter Robin Lind Winqvist med i länsförbundets styrelse, han representerar FP i landstinget som ersättare i primär- och folktandvårdsnämnden.

– Det politiska läget lokalt har varit kaotiskt och förvirrande den senaste tiden. Jag känner att jag vill vara med och påverka utvecklingen. Det går inte att sitta hemma i soffan och bara klaga. Man måste själv ta tag i saken.

För närvarande är han ensam på FP:s planerade kommunvalslista, men det ska vara fler personer på gång. Robin Lind Winqvist kandiderar även i landstingsvalet där han är sjätte namn och han är sjunde namnet på Örebro läns riksdagslista för folkpartiet.

– Känns roligt och hedrande.

Mer läsning

Annons