Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folktandvården i nya lokaler

Tandläkarsituationen är god i Hällefors. Det bedömer Susanne Englund, Folktandvårdens områdessamordnare i norra Örebro län. Hon var en av många gäster när klinikens nya lokaler i Centrumhuset visades upp.

Annons
God styrka. Personalsituationen på Folktandvården i Hällefors bedöms vara god. Fr v tandläkarna Per Brynhildsen, Awara Kalkali, stående bakom stolen tandsköterska Pernilla Lundqvist, tandhygienist Ann-Sofie Siimes, tandsköterskorna Ann-Britt Sandberg, Birgitta Fredriksson och Eva Mellqvist.

Behovet av ändamålsenliga lokaler är orsaken bakom flytten från Gillersvägen till Centrumhuset.

– Rullstolar gick inte in och det hände att personalen fick lyfta av dörrar i de förra lokalerna, säger Susanne Englund.

– Arbetsmässigt är det också bättre nu med behandlingsrummen mer centrerade, säger Ann-Sofie Siimes, kliniksamordnare i Hällefors.

Personalen har varit med från början i uppbyggnaden av lokalerna i samarbete med arkitekten.

– I allt från textilierna på tandläkarstolarna till rummens placeringar. Det har känts bra, säger tandsköterska Pernilla Lundqvist.

Folktandvården i Hällefors tar emot cirka 3 500 patienter årligen, varav 500 är barn. Personalsituationen är just nu bra, anser Englund, vilket den inte varit på länge.

– Nu kan vi komma ikapp och ambitionen är att plocka in nya patienter, säger Ann-Sofie Siimes.

Det i särklass vanligaste problemet är karies, men historiskt sett har befolkningen bra tandstatus. Förbättringen har eventuellt planat ut något enligt biträdande tandvårdsdirektör Ola Fernberg.

– Vi är i ett läge där vi kanske inte kan komma så mycket längre.

Men huvudansvaret för tandhälsan ligger hos individen själv framhåller han. Det som påverkar är kost och dryck samt det dagliga intaget av flour.

– Varje patient utreds individuellt. Vi försöker sedan intressera dem för sin egen situation. Vad var och en gör själv är det viktigaste. Sedan kan vi ge stöttning och råd.

Information är viktigt och Folktandvården börjar tidigt. Barn kallas när de är 2 år och återkommer till de är 19, i intervaller utifrån vilken riskgrupp de tillhör.

Men i går eftermiddag fanns inga patienter i behandlingsstolarna. Lokalerna visades upp för politiker, chefer och tjänstemän inom landstinget som lyckönskade. Ett öppet hus för allmänheten hålls 3 februari.

Lyckönskningar. Många blommor överlämnades till Folktandvårdens personal bland annat från Ingrid Fries Hansson, ordförande i primär- och folktandvårdsnämnden. Ann-Sofie Siimes tar emot. I bakgrunden syns biträdande tandvårdsdirektör Ola Fernberg och Folktandvårdens fastighetsförvaltare Joakim Jauhiainen. Till vänster syns områdeschef Gunilla Fernberg.

Tandläkare i Hällefors

Tjänster besatta på Folktandvården i Hällefors: 2,5 tandläkare, 2 tandhygienister, 4 tandsköterskor.

I Hällefors finns en privatpraktiserande tandläkare, Anders Bertilsson. Där jobbar även 3 tandsköterskor varav 2 på halvtid.

Mer läsning

Annons