Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föremål från Formens hus säljs

En inventering av stiftelsen Formens hus tillgångar ska bringa reda i det som nu är ett konkursbo. Konkursförvaltare Clas Rosdahl ska sedan bjuda ut föremål till försäljning.

Annons

Den 26 mars registrerades konkursansökan angående stiftelsen Formens hus hos Örebro tingsrätt. Ansökan skickades in av stiftelsens ordförande Ritha Sörling (S) då hon ansåg att stiftelsen hamnat på obestånd och ingen rekonstruktionsplan finns. Samma dag fattade tingsrätten beslut om att försätta verksamheten i konkurs.

Rörig affär

Tingsrätten utsåg advokat Clas Rosdahl till konkursförvaltare som snabbt kunde konstatera att hela affären är rörig och har så varit en lång tid.

– Det som sker nu är att vi gör en inventering av vilka tillgångar som finns i stiftelsen. Det finns ett underlag, men jag ser det ändå som nödvändigt med en översyn, säger Clas Rosdahl.

– Eftersom en flytt hade påbörjats, från Hällefors till Lammhult, måste jag bilda mig en uppfattning om vad som finns var.

Marknadsvärde

Vilket det sammanlagda värdet i stiftelsen är kan Rosdahl inte uppskatta i dagsläget.

– Givetvis finns bokförda värden och försäkringsvärden, men till det kommer en rad udda föremål, bland annat  i samlingarna. Detta kommer att bjudas ut till försäljning och på så sätt får vi ett marknadsvärde.

Några svårigheter att sälja inventarier och delar av samlingarna tror inte Rosdahl att det blir.

– Jag vet redan att det finns ett intresse i Möbelriket, men jag vill pröva försäljning på en bredare marknad.

Vad som händer med industridesignutbildningen Fidu är oklart. Verksamheten slutförs dock denna termin och eleverna drabbas inte av konkursen.

– Personalen är uppsagd det stämmer, men de fortsätter jobba och har lön från den statliga lönegarantin under uppsägningstiden. I förlängningen behöver inte konkursen påverka Fidu. Den uppfattning jag fått är att Möbelriket står fast vid att ta över utbildningen.

Nästa vecka hoppas Rosdahl att inventeringen ska vara slutförd. Därefter ska han att träffa företrädare för Hällefors kommun samt Möbelriket för att diskutera fortsättningen.

Mer läsning

Annons