Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagspolicy för kommunen

En företagspolicy inom Hällefors kommun ska tydliggöra de egna bolagens inriktningar och mål.

Annons

Kommunstyrelsen har antagit en företagspolicy för kommunen. Enligt kommunchef Lena Sahrblom ska den stärka kommunen som ägare och göra ägardirektiven tydligare.

Målet med den här typen av policy är att de bolag som kommunen äger helt eller delvis ska vara till maximal samhällsnytta till lägsta möjliga kostnad. Dokumentet ska vara en vägledning när det gäller strategisk inriktning och mål men även i fråga om ambitioner och risknivå.

Inflytande över bolag

Kommunen ska ha ett sådant inflytande över de egna bolagen så att de i förlängningen är en del av kommunens totala verksamhet.

Det framhålls att verksamheten i bolagen är kommunal, har tillkommit på initiativ av kommunen som också är huvudman. Bolagen är företag men är att betrakta som en del av hela kommunkoncernen. Verksamheten ska gagna kommunen i sin helhet och inte enbart det egna bolaget.

Policyn är ett övergripande dokument som ska fungera under längre tid. Den bygger på kommunallagen och aktiebolagslagen. Offentlighetsprincipen ska gälla även kommunala bolag.

Måste förnyas

Att kommunstyrelsen antagit policyn innebär att nuvarande bolagsordningar och ägardirektiv måste förnyas.

Mer läsning

Annons