Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlikning för Formens hus

50-talslägenheterna förblir i kommunens ägo. Det står klart efter en förlikning i konkursen gällande Formens hus.

Annons
Kvar i kommunen. Konkursboet avstår 50-talslägenheterna till Hällefors bostads AB.

I mars 2012 begärdes stiftelsen Formens hus konkurs. Snart uppstod en konflikt mellan konkursförvaltaren Clas Rosdahl och Hällefors kommun om vem som äger 50-talslägenheterna. Kommunen hävdade bestämt att lägenheterna samt dess inventarier tillhör Hällefors bostads AB (Boab), ett helägt kommunalt bolag. Konkursförvaltaren höll inte med.

Men i ett förlikningsavtal mellan parterna står det nu klart att konkursboet avstår 50-talslägenheterna för Boabs räkning.

Konkursboet har efter mars 2012 drivit Fidu-utbildningen vidare och ska nu enligt avtalet betala hyreskostnad till kommunen (ägare av fastigheten) på drygt 76 800 kronor. Konkursboet avstår också alla tidigare anspråk på armatur i huset. Kommunen har därefter inga anspråk på betalning från konkursboet. Boab avstår skadeståndskrav på konkursboet, som av misstag genomfört försäljning av en jukebox samt en bensinpump.

Kommunalråd Annalena Järnberg (S) är nöjd med utgången.

– Utifrån förutsättningarna och den tid det tagit. Nu måste vi komma vidare och se vad Formens hus ska användas till i framtiden.

En beredningsgrupp har tillsatts av kommunstyrelsen. Innan årsskiftet ska ett förslag till inriktning presenteras. I gruppen ingår Christina Johansson (M), Susanne Grundström (S) och Emil Gustavsson (GL).

Lars-Göran Zetterlund (C), i oppositionen, har varit med och undertecknat förlikningsavtalet och tycker förväntat resultat uppnåtts.

– Detta var vad vi kunde få ut. Bara att acceptera. Nöjd kan man inte vara då hela historien är ett misslyckande, säger Zetterlund.

Även konkursförvaltare Clas Rosdahl är trots allt nöjd.

– Men ärendet är inte helt avslutat. Nu fortsätter förhandlingarna angående samlingarna i Småland med Möbelriket AB i Lammhult.

Här tvistas det

om vilka delar av samlingarna, fraktade från Hällefors till Lammhult, som tillhör konkursboet. Problemet enligt Rosdahl är att det inte dokumenterats vilka föremål som överförts. Vilka värden det kan röra sig om vill han inte spekulera i. Det avgör också om ärendet, om ingen förlikning kan nås, ska drivas vidare till rättslig prövning.

– Vi hoppas givetvis kunna undvika att dra saken inför domstol. Rör det sig om ett för lågt försäljningsvärde blir det inte heller aktuellt.

Annalena Järnberg vill inte ha några uppfattningar i den återstående delen av konkursen.

– Symbolvärdet är viktigt. Det rör sig trots allt om en samling som kommer från Hällefors. Vi kommer inte bara att släppa den.

Mer läsning

Annons