Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Formens hus - ett politiskt trätoämne

KOMMUNVALET 2010: Hällefors kommuns storstatsning Formens hus invigdes 2005. Fem år - och många miljoner kronor - senare var konkursen av Formens hus AB ett faktum.

Annons

Huset står dock kvar. Stiftelsen Formens hus har ansvar för verksamhet och framtidsmål, men hur verksamheter i huset ska inbringa intäkter är inte så självklart. I huset drivs designutbildningen Fidu och där finns de omfattande designsamlingarna.

Formens hus är ett politisk trätoämne, inte tal om annat. Med blicken på Måltidens hus i Grythyttan, som många kommunbor numera kanske kan erkänna blev en fungerande satsning, skulle framgångsreceptet testas även i Hällefors, men med design som fokusområde.

Om designsatsningen lyckats eller inte råder förstås olika uppfattning om. Det kan vara för tidigt att säga om det blev en framgångssatsning eller ej. Men onekligen har verksamhetens första år kantats av stora ekonomiska bekymmer, problem som på intet vis kan sägas vara lösta ännu.

Exakt vilka kostnader som kommunen har haft eller inte har haft för Formens hus finns det också olika uppgifter, räknesätt och åsikter om. Men hur Formens hus ska utvecklas, eller för den delen kanske avvecklas, är förstås en rent politisk fråga att besluta om.

Hällefors kommun äger trots allt fortfarande huvudbyggnaden Formens hus och det finns tankar på att kommunen borde sälja

fastigheten.

Kommunen är dessutom i högsta grad involverad i verksamheten genom att vara en av sammanlagt tre parter som tillsammans står bakom stiftelsen Formens hus.

Själva konceptet Formens hus väcker ofta känsloyttringar bland allmänheten i kommunen, antingen uttrycks ett starkt ogillande till hela projektet eller så gillas satsningen. Neutrala kommentater om Formens hus tillhör i alla fall ovanligheterna.

NA har frågat politikerna: VAD SKA HÄNDA MED FORMENS HUS I FRAMTIDEN?

Under följer rubrikerna från politikernas hållning i frågan. Läs i NA papperstidning tisdag 7 september mer exakt vad de enskilda politikerna svarade.

Mats Runqvist (HOB): "Bäst för alla att sälja"

Arne Rubin (KD): "Utred turerna kring ekonomin"

Annalena Järnberg (S): "Bygg upp Fidu-utbildningen"

Samuel Ericson (V): "Fyll huset med innehåll"

Lars-Göran Zetterlund (C): "Låt en entreprenör ta över eller sälj"

Barbro Stein (GL): "Sluta jaga syndabockar"

Christina Johansson (M): "Låt stiftelsen ta över fastigheten"

Mer läsning

Annons