Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäljning av naturreservat utreds

Möjligheterna till en försäljning av naturreservatet Björskogsnäs undersöks av kommunförvaltningen. Vad detta leder till är i dag ovisst.

Annons

En större utredning kring Björskogsnäs pågår sedan en tid inom kommunförvaltningen, på uppdrag av politikerna. Tanken är att få ett helhetsgrepp när det gäller skötsel och investeringsbehov i framtiden. Resultatet ska ligga till grund för ett politikerbeslut.

I processen har kommunen ställt en rad frågor till tjänstemän på länsstyrelsen i Örebro. Bland annat om kommunen kan sälja Björskogsnäs, och i så fall till vem som helst – privat eller företag. Vidare vill man veta om hela fastigheten kan säljas eller bara byggnader och tomtmark.

Hällefors kommun köpte området 2006 för 1,5 miljoner kronor av Bergvik skog och Naturvårdsverket betalade halva summan, 750 000 kronor. Kommunen undrar om man blir återbetalningsskyldig vid en eventuell försäljning. Vidare vill kommunen veta om reservatets regler gäller oavsett vem som äger marken samt vilken uppfattning länsstyrelsen har i ägarfrågan.

Kommunstyrelsens ordförande Ritha Sörling (S) säger att Björskogsnäs är en punkt på kommande kommunstyrelsemöte, den 22 november.

– Vi ska få en redogörelse för nuläget och en plan för framtida skötsel.

Att frågan om en eventuell försäljning rests har Sörling dock ingen aning om.

– Vilka frågor som ställts har jag inga uppgifter om.

Hur hon ställer sig till en försäljning vill Sörling inte gå in på.

– Jag visste inte ens att det är möjligt. Först vill jag lyssna till beskrivningen innan jag ger några kommentarer.

Länsstyrelsen ska enligt uppgift ta upp frågorna från Hällefors kommun i början av nästa vecka.

Mer läsning

Annons