Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Församling reser till Italien

Nu laddar Grythyttans församling för ännu en pilgrimsresa, denna gång till Assisi.– Vi åker till Italien i september, berättar kyrkoherde Per Schmidt.

Annons
Italien nästa. Kyrkoherde Per Schmidt och Grythyttans församling ska pilgrimsvandra i Assisi.

Församlingen har utropat sig till pilgrimsförsamling. År 2009 genomfördes en resa till Santiago de Compostela i Spanien. År 2010 till Nidaros och Norge.

– Upplägget blir som vid tidigare tillfällen. Vi fyller en buss med församlingsmedlemmar, åker till Assisi och gör våra fotvandringar.

Besök i stallet

Längs sträckan finns mycket att se, bland annat graven efter Franciskus av Assisi (född år 1181 eller 1182 och död 1226).

Ett besök vid vad som berättas vara födelsestallet för Jesusbarnet finns med i resplanen också.

– Den finns en legend om att det stall där Maria födde sitt barn var hotat under korsfarartiden. Och att hela stallet därför, som genom ett makalöst underverk, flyttades till Italien, berättar Per Schmidt.

Går så långt man orkar

Varje deltagare i pilgrimsresan avgör själv hur långa dagsetapper de vill och orkar att gå.

Bussen hämtar upp vandrarna varje dag och övernattning sker på samma boende.

Pilgrimsvandringen är en medeltida kristen tradition. Som god kristen skulle man helst ha pilgrimsvandrat till Jerusalem, Rom, Santiago de Compostela och Nidarås. Pilgrimsvandringen har fått en stor renässans och tanken med vandringen är att ge såväl kropp, själ och ande näring.

Kropp och själ

Kroppen får motion, själen får nya intryck, social samvaro och möjlighet till mänskligt utbyte av tankar och erfarenheter. Anden får näring genom en målinriktad vandring för att söka förståelse för livets mening. Den pedagogiska tanken är också att nå fram till Gud.

Mer läsning

Annons