Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskarens syn på politikerklimatet

Politiska klimatet har hårdnat generellt i samhället. En orsak bakom är de svåra strukturomvandlingar kommuner som Hällefors genomgår säger Angeta Blom, docent vid Örebro universitet.

Annons

Vardagen många politiker i Örebro län lever i är att man verkar i områden med demografiska och ekonomiska problem. Strukturomvandlingar gör det svårt att hitta utvecklingsområden. Politiker jobbar med nedskärningar som ofta leder till besvärliga situationer.

– Detta bidrar till ett hårdare klimat. Den politiska situationen blir orolig. Det hör samman med gamla bruksorter med svåra frågor framför sig, säger Angeta Blom.

Hon tror att kraven på politiker har ökat liksom uppmärksamheten kring dem.

– Historiskt hade kommuner som Hällefors och Ljusnarsberg en helt annan utgångspunkt förr. Det fanns arbeten och en befolkning i blandade åldrar liksom en annan framtidstro. Att nu hantera en situation där det inte finns tillväxt, befolkningen är åldrad och svårigheten att få arbete blir det knepigt. Förtroendevalda har svårt att säga att det ska ordna sig.

Sociala medier spelar också roll i förändringen tror Blom.

– Utan tvekan påverkar det. Det är lätt att blixtsnabbt skicka ut kommentarer, i ilska. Risken är att eftertanken slinter. Skrivna ord uppfattas också hårdare än talade.

Sammantaget tror Agneta Blom det är viktigt att politiker samlar sig.

– Man måste gemensamt jobba för hur det är möjligt att säkra kommunens behov. Bättre är att fokusera på kommunens bästa i stället för att bara kritisera varandra. Förtroendevalda, vilket parti de än tillhör, är framröstade för att vi vill att de ska ta ansvar.

Mer läsning

Annons