Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatta turer kring Diggiloo-bidraget

Hällefors kommun, genom kommunalråd Ritha Sörling (S), bestrider till Förvaltningsrätten att bidraget till Diggilooo-arrangörerna bryter mot kommunallagen.

Annons

Det var efter att kommunstyrelsen bestämt att ge 100 000 kronor i marknadsföringsbidrag till Krall Entertainment med turnén Diggiloo 2012 som Moderaterna överklagade beslutet till Förvaltningsrätten.

M krävde en laglighetsprövning av beslutet som M anser strider mot lagintentionen om likabehandlingsprincip gällande stöd till näringsidkare på orten.

Till den 12 januari 2012 skulle Förvaltningsrätten ha kommunens svar på denna framställan. Ritha Sörling skrev ett svar där hon framhöll att beslutet om att ge bidrag för Diggiloo var ett korrekt beslut.

Sedan togs ärendet upp den 24 januari på kommunstyrelsen. Men då hade inte kommunstyrelsen möjlighet att lämna synpunkter på detta svar från kommunen för det pappret hade ju redan Sörling skickat iväg.

Svaret fanns till att början med inte ens med i handlingarna som delats ut inför mötet, men kommunsekreteraren gick då, på anmodan, och hämtade kopior på svaret åt alla mötesdeltagare.

M reagerade nu mot hur Sörling har hanterat ärendet kring laglighetsprövningen. Christina Johansson (M) ifrågasätter om Sörling, i rollen som KS-ordförande, kan delegera rätten att svara domstolen själv i kommunens namn.

– Det var tidspress. Svaret skulle rätten ha innan vi hade nästa kommunstyrelsemöte, förklarade Sörling.

Johansson kontrade med att Sörling borde ha begärt anstånd med svaret så att kommunstyrelsen skulle hinna komma med eventuella synpunkter.

Det går att pröva lagligheten, och i vissa fall även lämpligheten, i kommunala beslut genom att besvära sig över dem vilket Moderaterna redan gjort och nu, enligt Johansson, tänker göra en gång till med anledning av Sörlings agerande.

Mer läsning

Annons