Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvaltningen vill lämnaförskola som luktar illa

Säg upp hyresavtalet och lämna förskolans lokaler i Sörgården. Det föreslår bildningsförvaltningen som förordar att nämnden söker nya lösningar.

Annons

Luktproblemen i förskolans lokaler i Sörgården är ett bekymmer som bildningsnämnden fått rapporter om sedan början av 2009.

Orsaken till lukten är, enligt en undersökning gjord av Bergs-lagens arbetsmiljö AB, att byggnaden uppförts på gammal våtmark, på pålar.

Lukten ofarlig

I byggnaden har impregnerat virke använts. Enligt analyser finns kloranisoler i prover som tagits inomhus, ett ämne som bildas när virke behandlat med klorfenol utsätts för fukt.

Hyresvärd är Hällefors bostads AB och vd Jan Larsson har tidigare sagt att man gjort noggranna undersökningar i lokalerna och inget påvisar att lukten ska vara farlig.

Bildningsförvaltningen har i en utredning i frågan konstaterat att förskolelokalerna i Sörgården är stora men svåra att ha översikt i. De är inte helt ändamålsenliga för att bedriva en kvalitativt god pedagogisk verksamhet med många små barn. Luktproblemet väger ändå tyngst men sammantaget anser man detta är motiv för att åtgärder måste vidtas.

Vill hitta andra lokaler

Förvaltningen förslår att nämnden säger upp avtalet med Boab gällande Sörgården som går ut 31 december 2011. Uppsägning måste ske före 31 mars. Man vill också att förvaltningen får i uppdrag att undersöka andra lösningar för nya förskolelokaler i Grythyttan. För behovet av förskoleplatser bedömer man kommer att vara fortsatt stort även i framtiden. Vad man efterlyser är långsiktigt hållbara lösningar.

Bildningsnämnden kommer att ta upp frågan på sitt möte den 2 februari.

Mer läsning

Annons