Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvånad länsstyrelse bevakar Björskogsnäs

Länsstyrelsen blev tagna på sängen av kommunens funderingar att sälja naturreservatet Björskogsnäs.
– Spontant tycker jag det är synd om det går så långt, säger naturvårdsbiolog Mikael Andersson.

Annons

Mikael Andersson säger att länsstyrelsen efter frågeställningar från Hällefors kommun om Björskogsnäs har börjat diskutera sakfrågan. Några beslut om hur man ställer sig till en eventuell försäljning har dock inte fattats.

Det var ändå med förvåning länsstyrelsen tog emot frågan om försäljning av ett naturreservat är möjligt. Det är det, men Andersson säger att länsstyrelsens uppfattning 2006, då kommunen beslutade köpa området, kändes som en bra lösning.

Även om området säljs gäller reservatsbestämmelsernas skötselplan. Naturvärdena ska inte bli hotade. En viss oro kan Andersson ändå känna. Allt beror på vem det är som tar över. Relationen till markägaren är viktig.

– Det känns givetvis tryggare om reservatet är i kommunal eller statlig ägo.

Hans Ljungkvist, också naturvårdsbiolog på länsstyrelsen, säger att Björskogsnäs är välbesökt och högt uppskattat. Området är känt även utanför Örebro län och får mer långväga besök.

– Det borde spela roll ur kommunalt perspektiv, säger Ljungkvist.

Enligt honom finns stora värden för biologisk mångfald och även kulturmiljövärden här. Att dessa sammanfaller är ovanligt. Länsstyrelsen förvaltar området efter en äldre markanvändningsmodell.

– Man kan säga att tiden stått stilla, mekaniseringar och rationaliseringar har gått Björskogsnäs förbi. Det var ett levande område innan reservatstiden. Sedan behövdes inga omfattande restaureringar, man byggde vidare på det som fanns.

Geologin med urkalksten präglar vegetationen och mest känd i området är den talrika förekomsten av orkidén guckusko.

Från länsstyrelsen kommer man att följa utvecklingen med Björskogsnäs.

– Kommunen fick statligt bidrag och vi har ansvar att bevaka vad man gör med området, säger Mikael Andersson.

Länsstyrelsen har lämnat över kommunens frågor till Naturvårdsverket. En fråga rör bland annat det statliga bidraget, om kommunen blir återbetalningsskyldig vid en försäljning.

FAKTA: Björskogsnäs

Björskogsnäs ligger vid sjön Torrvarpen utanför Grythyttan. Ursprungligen var området ett finskt nybygge från 1590-talet.

Naturreservatet bildades av länsstyrelsen 1973.

Reservatet är på totalt 15 hektar.

Hällefors kommun köpte marken 2006 av Bergvik skog för 1,5 miljoner kronor. Hälften bekostades genom statliga bidrag från Naturvårdsverket.

Kommunstyrelsen i Hällefors har beslutat att  utreda möjligheterna att sälja området.

Hopajola

Hopajola är en ideell förening som arbetar för naturen i Örebro län.

Organisationen bildades 1994 av Örebro läns landsting, länets kommuner samt Naturskyddsföreningens lokala kretsar i Örebro län.

Mer läsning

Annons