Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågestund i fullmäktige kan komma att försvinna

Att slopa ledamöternas frågestund i kommunfullmäktige diskuteras i val- och demokratinämnden.

Annons

Vitalisering av kommunalpolitiken är ett av målen i val- och demokratinämnden. I diskussionen om hur detta är möjligt har nämnden diskuterat hur debatten i kommunfullmäktige kan förstärkas. Samtal har förts med fullmäktiges presidium.

Att kvaliteten på frågor och svar i fullmäktige är hög anser nämnden vara viktigt, för att säkerställa informationen som går ut till allmänheten. Här väcktes tanken att ta bort ledamöternas frågestund.

Punkten är stående på KF:s dagordning sedan år 2000 och ger ledamöter möjlighet att bara tio minuter innan sammanträdet lämna in en fråga.

Enkel karaktär

Frågan ska vara av enkel karaktär. Den totala tiden för ledamöternas frågestund är 30 minuter. Det finns inget lagstadgat krav på att den här typen av frågor ska finnas i fullmäktige.

– Det finns argument både för och emot att ta bort frågestunden. Den som får frågan anser jag måste få veta frågan i förväg för att ha en ärlig chans att svara, säger Susanne Grundström (S).

Liknande möjlighet

Även om den här typen av fråga tas bort har ledamöterna liknande möjligheter genom interpellationer och enkel fråga som är andra verktyg inom politiken och enligt kommunallagen måste finnas.

Enligt val- och demokratinämnden skulle den här typen av instrument ge tydlighet och ställa högre krav på framförhållning som i sin tur ger bättre underlag för debatt i fullmäktige.

Frågan kommer att diskuteras ytterligare mellan nämnden och fullmäktiges presidiegrupp.

Synpunkterna har också förts vidare till kommunförvaltningen.

Mer läsning

Annons