Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågetecken ombidrag till nattis

Kommunalt bidrag till privata förskolor för nattis är inte självklart. Efter en ansökan från förskolan Lilla pyret utreder bildningsnämnden frågan.

Annons

Sofia Bergström har nyligen startat privata förskolan Lilla pyret. En målsättning är att möta behovet av barnomsorg under obekväma tider, så kallat nattis. Därför har hon sökt bidrag från kommunen.

Bildningsförvaltningens verksamhetsutvecklare Mattias Brandt säger att inget solklart svar finns, om kommunen är skyldig att tillhandahålla pedagogisk verksamhet under obekväma tider och därmed ge bidrag. Skolverket har en striktare hållning i frågan. SKL, Statens Kommuner och Landsting, menar däremot att det finns möjlighet för kommunen att säga nej. SKL:s tolkning är mindre tvingande då man säger att även om det är en angelägen fråga har kommunen ingen skyldighet att erbjuda sådan omsorg.

– I dagsläget kan jag inte ge några raka svar, det finns en rad frågetecken, säger Mattias Brandt som ska utreda frågan ytterligare.

Att det finns ett visst spelrum för kommunen står klart. Frågan har tagits upp som ett informationsärende i bildningsnämnden. Nästa steg är att förvaltningen arbetar fram ett beslutsförslag som nämnden har att ta ställning till längre fram.

Mer läsning

Annons