Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friluftsfrämjandet villöka naturintresset

Frisk luft och massor av intryck. Det är bra för både kropp och själ. Friluftsfrämjandet i Hällefors jobbar för att öka intresset för naturen och gör därmed också en miljöinsats.

Annons
Gissa rätt. Hur många alkottar finns det i burken? Frågan ställs av Åke Nyström. Eva-Lotta och Lars Andersson tar sig en riktig funderare.

För många är det självklart att vistas i skog och mark, att vara en del av naturen omkring oss. För andra kan det kännas främmande och rent av skrämmande att ge sig ut. Friluftsfrämjandet jobbar målmedvetet för att skapa medvetenhet och öka kunskapen hos människor. I Hällefors har lokalföreningen haft en tuff tillvaro de senaste åren, men hoppas nu på en förändring. Flera nya krafter har knutits till verksamheten och aktiviteter är planerade.

Bodil Rös har vuxit upp med lokalföreningen och för henne har det blivit en naturlig del av livet att tillbringa tid utomhus. I dag bor hon i trakterna kring Örebro med sin sambo Mikael Henning och gemensamma dottern Gabriella.

– Så fort vi kommer hit försöker vi åka ut. Bland annat hit till Vackerfallet. Jag har många minnen härifrån. Då jag var med i Mulle och strövarna. Bland annat tältade strövarna här på gårdsplanen kommer jag ihåg och några bodde uppe på loftet i uthuset.

Eva-Lotta och Lars Andersson dyker upp i skogskanten med sonen Simon. Lars bär pojken på ryggen där han sover tryggt.

– Jo, vi åkte med på ryggen som barn också, säger Lars och Eva-Lotta nickar instämmande.

Båda är uppvuxna med Friluftsfrämjandet och nu skolas Simon in. Trion söker sig mot brasan som är tänd och matsäcken plockas fram. En höjdpunkt på utflykten är ju korvgrillningen. Fler friluftsare har samlats kring elden och samtalet böljar. Upptäckter och upplevelser i skog och mark delas, men det blir en hel del annat prat också. Gemenskapen mellan föreningens medlemmar har vuxit sig stark.

De har trevligt, samtidigt som de faktiskt jobbar aktivt för framtidens miljö. Den som har kunskap om naturen, dess krafter och möjligheter men också om sårbarheten som finns där, får också ett helt annat förhållande till sin omgivning. Det kan kallas respekt. Den känslan vill föreningen sprida till fler.

Gemensamt. De har lärt känna varandra genom det gemensamma naturintresset. Karin Andersson är här tillsammans med sonen Lars hans hustru Eva-Lotta samt kamraten Bodil Rös.
Gott. Hunden Thea måste också få något i magen. Husse Bengt Rös delar med sig av matsäcken.
Avkoppling. Martin Andersson och Göran Hagsten tar igen sig på trappan till Friluftsfrämjandets föreningsstuga på Vackerfallet.
Gissa rätt. Hur många alkottar finns det i burken? Frågan ställs av Åke Nyström. Eva-Lotta och Lars Andersson tar sig en riktig funderare.
Börja i tid. Med ryggsäcken på plats är utgör Gabriella Henning Friluftsfrämjandets framtidshopp.
Höjdpunkt. Att samlas kring brasan och grilla är belöningen efter en vandring. Eva-Lotta Andersson ser till så sonen Simon får sig något till livs.
Friluftsare. En paus vid grillbrasan är självskriven efter en vandring med Friluftsfrämjandet i Hällefors. Simon, Eva-Lotta, Lars och Martin Andersson trivs.
Vandringslust. Friluftsfrämjandet jobbar för att få fart i sin verksamhet och Kerstin Nyström är en av de drivande krafterna.
Friluftsare. De är uppväxta i skog och mark. Eva-Lotta och Lars Andersson för nu över intresset till nästa generation, sonen Simon.
Gemenskap. Efter en promenad till Friluftsfrämjandets föreningshus Vackerfallet är det skönt med en paus tycker Mikael Henning, Bengt Rös, Bodil Rös och Irene Rös.

Mer läsning

Annons