Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskvård rann ut i sanden

Kommunens friskvård har ingen bestämd plats i organisationen och arbetet med hälsoförebyggande insatser har runnit ut i sanden.

Annons

I mitten av 2000-talet drog Hällefors kommun igång en satsning på friskvård och hälsoinriktade insatser i projektet Hälsoskolan tillsammans med ABF. Varje arbetsplats skulle ha egna hälsoinspiratörer. Bakgrunden var att sjukskrivningstalen var höga och därmed också kommunens kostnader.

I dag är sjuktalen betydligt lägre. I samband med de omorganisationer har också frisk- och hälsovårdande insatser försvunnit.

– I dag finns ingen aktivitet kvar, det har runnit ut i sanden, säger kommunens personalchef Ann Karlsson.

Någon övergripande strategi för hälsoinsatser för de anställda finns inte. Ingen har heller direkt ansvar över kommunens friskvård.

Däremot har kommunen en träningslokal alla anställda har tillgång till genom ett bokningssystem. Den används enligt Ann Karlsson, men det är oklart i vilken utsträckning.

– Just nu pågår en kartläggning där en genomförd enkätundersökning bland de anställda ingår. Syftet är att få fram ett samverkansavtal där även de fackliga organisationerna ingår. Målet är att skapa en likvärdig friskvård för alla.

Vill få en bild

Kommunen vill få en bild av hur anställda ser på friskvård och hur det är möjligt att skapa en enhetlighet.

I dag är det enligt Ann Karlsson upp till varje enhetschef att jobba med friskvård och hälsa, tillsammans med andra personalfrågor.

I sommar hoppas Karlsson att samverkansavtalet ska vara klart.

– I det omfattas hela MBL-strukturen (medbestämmandelagen), hur vi samverkar i förhandlingar och inför beslut över huvud taget. Friskvården är en del i arbetet med arbetsmiljö och hälsa.

Mer läsning

Annons