Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gården som ger perspektiven

En fantastisk säsong går mot sitt slut. På Skräddartorp vill Hembygdsföreningen få människor att fånga nuet, men även se perspektiven genom historien.

Annons
En oas. Makarna Lennart och Marie-Louise Hugosson besöker gärna hembygdsgården Skräddartorp i Grythyttan. En plats som ger möjligheter till avkoppling och reflektion.

En stunds avkoppling med en kopp kaffe och hembakat bröd. Marie-Louise och Lennart Hugosson är bland de sista gästerna för den här säsongen i Skräddartorps kaffestuga.

– Det här är en oas. Det är så fantastiskt att komma hit, så fridfullt, säger Marie-Louise.

Makarna brukar besöka hembygdsgården varje sommar. Marie-Louise uttrycker sin beundran över Grythyttans hembygdsförening som står för gårdens skötsel och ordnar med aktiviteter. Förutom kaffestugan arrangeras festligheter och temakvällar. Föreningen har familjedagar och samarbete med skolan.

– Det krävs engagemang, händer och tid. Detta är inget som gör sig självt, säger Marie-Louise.

Föreningen har runt 600 medlemmar. Birgitta och Åke Granberg hör till den grupp som är mycket aktiva, och en förutsättning för att verksamheten ska fungera. De lägger ner mycket tid och kraft på Skräddartorp, men trivs också med det.

– Det är roligt. Folk blir glada och uppskattar det vi gör, säger Birgitta som tillsammans med maken har hand om kaffestugan och guidningen den här sista öppetdagen för säsongen.

Just nu är det ganska lugnt, men annat är läget exempelvis under midsommar och på nationaldagen.

– Vid sådana tillställningar kan det vara upp emot tusen besökare. Då kokas det kaffe minsann, säger Birgitta.

På en säsong serveras runt 2 500 kaffegäster. Till det ska räknas alla barn.

Att hembygdsföreningen och hembygdsgården fyller en viktig funktion i samhället är Åke och Birgitta övertygade om. Förutom att gården blir en mötesplats är det en bärare av traditioner, kultur och historia.

– Man säger det var bättre förr. Det stämmer nog inte alltid, men man kan lära sig av vad som skett tidigare, säger Åke som tycker att gammal klokskap bör tas tillvara.

Att känna till

ett och annat från förr tror Åke kan vidga perspektiven, ge en fördjupning.

– Visst har bakgrunden betydelse. Ingen läser väl sista kapitlet först i en bok. Man vill veta vad som ligger bakom. Men i en tid med tvära kast, i det vi kallar utveckling, kan det vara svårt att hänga med.

Då kan det vara en lisa för själen att få stanna upp, reflektera och fundera över tidens gång. Den möjligheten ges i Skräddartorp. En gård som har en berättelse med början i 1640-talet att förmedla. Det är den bäst bevarade bergsmansården i Örebro län och är i dag kulturminnesmärkt.

Hembakat. Birgitta Granberg har kokat många kaffekannor under sina år som värd i Skräddartorps kaffestuga.
Historisk mötesplats. I kaffestugan på hembygdgården Skräddartorp möts nutid och det som en gång varit. Åke Granberg är guide och resonerar över en kopp kaffe med gästen Elisabeth Scherman.

Mer läsning

Annons