Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensamma krafter kring Hällevi

En ekonomisk förening har bildats kring Hällevi. Samordnande krafter kan nu göra att bland annat simhall och gym blir verklighet.

Annons

Sedan flera år jobbas det kring arbetsnamnet Vision Hällevi. Leader Bergslagen har bidragit med 25 000 kronor till projektet för en förstudie, Hällefors kommun har skjutit till 200 000 kronor.

Sedan länge finns en samverkansgrupp som jobbar med representanter från klubbarna för fotboll, hockey, bandy, tennis samt gymnastikföreningen. Nu har också en ekonomisk förening mellan parterna bildats.

– Själva föreningen bildades redan i april 2014, men allt är officiellt då de formella delarna med Skatteverket blev klart i december. Vi får nu lättare att jobba för att skapa ett attraktivt Hällevi, säger Greta Hidén som är en av de drivande krafterna.

Tankarna kring en utveckling av Hällevi är breda, önskelistan lång. Utgångspunkten är att utveckla förutsättningar för idrotten samt att främja folkhälsan. Överst på listan står en simhall.

– En förhoppning från många. Men även nya omklädningsrum. Som det är i dag duschar inte bortalagen hos oss efter matcherna då det är så nerslitet.

Konstfrusen bandyplan och konstgräs för fotbollen är andra mål. Liksom ett ordentligt gym.

Ola Nordahl har på annat håll funderat på att hjälpa till med att anlägga ett gym i Hällefors. Han är bosatt i Frövi, men har en klar koppling till Hällefors.

– Jag har bott och jobbat på orten i sju år, har kvar många kontakter. Min uppfattning är att det finns underlag och behov för ett gym här.

Ola Nordahl driver ett gym i Frövi och har sänt ut en förfrågan via Facebook om intresset i Hällefors.

– Vi skulle kunna hjälpa till med utrustning och start, men andra skulle driva verksamheten. Några intressenter har hört av sig, men vi vet att något är på gång inom kommunen och på Hällevi. Därför avvaktar vi.

Peter Wiker är kommunens utvecklingsstrateg och är med som en lyssnande part i arbetet kring Hällevi.

– För att se hur vi kan få ihop visionen med de kommunala verksamheterna.

Kommunen har i tidigare friskvårdsarbete haft ett gym för sina anställda, men då Norrgården revs försvann det. Något nytt gym är inte aktuellt, men någon form av samarbete med andra aktörer är tänkbart.

– En entreprenör har säkert andra mål än kommunen, men ett första steg är en diskussion. Det har vi inte hunnit med än, säger Peter Wiker.

Inom Hällevis ekonomiska förening finns också intresse att diskutera samarbete.

– Gym finns med i planen, och gärna tillsammans med en aktör i samhället. Behovet av ett gym finns både inom skolan och de olika klubbarna. Här gäller det att samordna krafterna på bästa sätt, säger Greta Hidén.

Mer läsning

Annons