Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda lokala krafter uppmärksammas

Greta Hidén, Alexander Kekokangas och Wilma Ekström är bildningsnämndens stipendiater år 2011. Greta får ledarstipendiet, Alexander kulturstipendiet och Wilma idrottsstipendiet.

Annons
Två av de tre stipendiaterna. Greta Hidén och Alexander Kekokangas.

Greta och Alexander fanns på plats på stipendielunchen på tisdagen, medan Wilma inte kunde närvara. Förutom äran utdelas 5000 kronor per stipendium.

GRETA är bland annat engagerad som ledare i Hällefors gymnastikförening. Fredagskvällar finns hon alltid i sporthallen och tränar med ungdomarna. Till helgen bär det iväg till Stockholm för gymnastiktävlingar med ungdomarna. Dessutom var Greta den drivande kraften till att Hällefors förra året fick vara värd för Olympic Day.

– Vi hade arrangemanget på skoltid vilket gjorde att vi nådde många fler barn och ungdomar än om vi, som andra arrangörer gjorde, hade haft alltsammans på ungdomarnas fritid, berättar Greta som dessutom arbetar som idrottslärare på gymnasiet.

ALEXANDER har i princip i hela sitt liv varit involverad i det lokala kulturlivet. Han spelar rock, sjunger och agerar på teaterscenen.

– Jag fick mitt första trumset när jag var fyra år och sedan har jag hållit på. Verkligen jättekul att jag fick stipendiet. Morsan frågade mig vad jag hade gjort. Jag kom inte på något dumt som jag gjort nyligen och då berättade hon att jag skulle få stipendiet, säger han.

Till hösten ska Alexander inleda sina gymnasiestudier på Pihlskolans restaurangutbildning. Prispengarna ska Alexander lägga på sin körkortsutbildning.

WILMA har samma tanke med sin stipendiesumma.

– Jag ska läsa klart tredje året på hockeygymnasiet i Leksand i höst och jag ska använda pengarna till något vettigt, till mitt körkort, berättar Wilma på telefon till NA.

Wilma var utomlands när hon fick beskedet att hon får kommunens idrottsstipendium. Hon har på kort tid fått stor uppmärksamhet inom damhockeyn. Med landslaget i U18-dam blev det VM-brons och i junior-OS erövrade Tre Kronor, med Wilma i laget, guldet. Wilma deltog dessutom i maj i Svenska ishockeyförbundets talangläger.

STEFAN BACKIUS (V), ordförande i bildningsnämnden, lyfter fram syftet med nämndens stipendier. Det handlar om att stödja, uppmuntra och måna om lokala förebilder som är engagerade i det samhälle vi lever i och som är med och bidrar till att framtidstro skapas på orten.

Wilma Ekström, idrottsstipendiet.

Ledarstipendium 2011 Greta Hidén

Nämndens motivering: "Greta är otroligt engagerad i flertal föreningar, främst såsom ledare i gymnastikföreningen, men även som spelare inom ishockey och som fotbollsmamma. Utan hennes engagemang, som innefattar både folkhälsoidrott och tävling, skulle Olympic Day i Hällefors aldrig genomförts".

Kulturstipendium 2011 Alexander Kekokangas

Nämndens motivering: "Alexander är en oerhört kreativ kille som medverkat i kulturskolans olika uppsättningar inom både sång och teater. Med stor förhoppning att Alexander fortsätter att utöva sång och teater i någon form efter grundskolan då han befinner sig i ett utvecklingsskede av sitt konstnärliga utövande".

Idrottsstipendium 2011 Wilma Ekström

Nämndens motivering: " Wilma är en idrottstjej som verklighen har lyckats och som har siktet inställt på att komma ännu längre. I dag spelar Wilma i riksserielaget Leksands IF och har under våren varit med U18-dam och kämpat hem både bronsmedalj i JVM, guldmedalj i Ungdoms-OS och blivit uttagen i Svenska ishockeyförbundets talangläger. Wilma är en god förebild både i Hällefors IK, Hällefors kommun samt för ungdomar i hela Sverige."

Mer läsning

Annons