Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannlaga jakt på jobb

Attityden, att vara framåt och nyfiken. Viktigt när restaurangbranschen söker krafter. På rekryteringsmässan i Grythyttan visade studenter framfötterna.

Annons
I aktion. I köket hade studenterna möjlighet att visa vad de går för. Fullt ös var det när soppa och bröd serverades till utställare och besökare på Rekryteringsmässan 2015.

Tredje upplagan av Rekryteringsmässan, arrangerad av restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, lockade 25 utställare från branschen.

– Ungefär som planerat, vi får inte plats med många fler, säger Miranda Swanström i studenternas projektgrupp som jobbat med planering sedan oktober.

– Allt från mat och dryck under dagen till flödet här och nu har vi ansvar över. Hittills har allt fungerat bra, säger Miranda.

Studenter som minglar runt i de olika rummen i Kärnhuset, på Campus Grythyttan, framhåller vikten av mötet mellan dem och företagare.

– Nu har vi verkligen chansen att visa, göra reklam för oss själva. Superviktigt, säger Caroline Hedström.

Att knyta kontakter, men också få dessa att minnas kan vara en konst. Caroline berättar att hon förutom erfarenheter inom restaurangvärlden har varit engagerade i ett projekt kring lejon i Afrika.

– Bara en liten del i mitt cv men förhoppningsvis något som sticker ut, säger Caroline.

Samtalen surrar i lokalerna. Catharina Hamilton är adjunkt och håller i de yttersta trådarna för mässan.

– Vi vill att företagen vaknar och inser att våra studenter är attraktiva. Det här är ett mycket viktigt tillfälle för alla parter.

– Här knyts kontakter för praktik eller kommande arbete, men här kan eleverna också hitta intressanta ämnen till examensarbeten.

Behovet av arbetskraft är stort inom hotell- och restaurangvärlden.

– Branschen skriker efter folk, jag är inte orolig, säger Denice Olsson Galli som läser andra året på hotellprogrammet.

– Nu handlar det framför allt om att skaffa sommarjobb. Viktigast är att hitta en bra arbetsplats, där det är kul och man trivs. Helst med en koppling till studierna också, säger Denice.

Men det gäller att vara på konstaterar hon och studiekamraterna Amanda Wiréhn och Tove Axeén.

– Man måste våga säga vem man verkligen är, säger Amanda.

Personens framtoning spelar stor roll, det är flertalet överens om, både studenter och branschfolk. Den som är blyg och försynt har svårt att slå sig fram.

– Funkar inte. Restaurangen är din scen, alla tittar på dig, säger Pia Sellstedt för Pontus group.

En yrkesmässig roll visar din professionalitet. Hur du sedan är privat hör inte hit menar Pia.

– På jobbet agerar du, så är det. Vi tittar mycket på attityd, rätt inställning, nyfikenhet och intresse, plus ödmjukhet. Man kan inte allt, men ska vara villig att lära sig.

Knyta kontakter. Josefine Andren och Lovisa Ortvall passar på att knyta olika kontakter under rekryteringsmässan.
Attityd. Pia Sellstedt, en av utställarna, framhåller betydelsen av utstrålning och attityd i mötet med arbetssökande.
Att brinna för mat och service är viktigt säger Niclas Melin, en av utställarna på Rekryteringsmässan i Grythyttan.

Mer läsning

Annons