Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greta väljer sporthallen framför fredagsmyset

I juni delade bildningsnämnden ut ett ledarstipendium. Flera personer var nominerade men idrottsläraren och fyrabarnsmamman Greta Hidén var den som fick det. I motiveringen kunde man läsa om ”ett otroligt engagemang” och att ”utan Greta hade aldrig Olympic Day i Hällefors genomförts”.
– Det är jätteroligt när någon märker att man har jobbat hårt, säger hon.

Annons
Sommarstugan i Nygård bytte Gretas farfar till sig mot en cykel.

Greta bor tillsammans med sin man och fyra barn i ett hus utanför Grythyttan och arbetar som idrottslärare på Pihlskolan. Hon arbetar även som ledare för Hällefors gymnastikförening och mycket tid går åt till att skjutsa barn till träningar, anordna trampolinläger i sommarstugan, sitta i sekretariat, inventera med fotbollslag eller anordna bilbingo. Förra året var hon dessutom en av dem som såg till att idrottsevenemanget Olympic Day anordnades i Hällefors.

Hur har du tid med allt?

– Ja, soffan är ju inte direkt välanvänd. Olika familjer fredagsmyser på olika sätt. Vi spenderar fredagskvällarna i sporthallen - det är vårt fredagsmys.

Vettig sysselsättning

Det var tack vare sitt idella arbete som gymnastikledare som Greta fick ledarstipendiumet. Hon har själv varit gymnast och när hennes egna barn också började intresserade sig blev hon ledare för deras grymnastikgrupp.

– Det är så roligt att se när barnen växer när de har klarat av någonting som de inte trodde att de skulle klara. Dessutom ger idrott vänner och är en vettig sysselsättning.

Greta är uppvuxen i Saxhyttan och har alltid tyckt mycket om idrott. Gymnastik, fotboll, slalom, innebandy och ishockey är några av sporterna hon själv har sysslat med under sin uppväxt. Redan på gymnasiet i Filipstad hade hon hand om dansgrupper och det var nog ingen som blev förvånad när hon efter studenten började plugga till idrottslärare på Örebro universitet.

Mer fysisk aktivitet

Just nu arbetar hon för att införa mer fysisk aktivitet i skolan - även under de teoretiska lektionerna.

– En engelskalektion kan till exempel vara att gå ut och promenera och tala engelska med varandra. Man måste faktiskt inte sitta still.

Syftet med stipendiet, menar Stefan Backius (V), ordförande för bildningsnämnden, är att stödja, uppmuntra och måna om lokala förebilder som är engagerade och som är med och bidrar till att framtidstro skapas på orten.

Mer läsning

Annons