Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grundlig kurs i dagarna fem

I fem dagar har deltagarna på vävkursen i Hjulsjö lärt sig göra trasmattor helt från grunden. Sista dagen på kursen var det dags för kaffe och tårta i gröngräset.

Annons

Förkunskaperna varierade när vävkursen drog i gång i helgen. Några hade inte vävt alls. Några, som medlemmarna i Sollentuna Slöjdgille, hade vävt en hel del förut. Men aldrig en trasmatta helt från grunden, berättar kursledaren Britt Strömberg.

– Vi har gjort allt från att varpa till att knyta frans på mattan, säger hon.

Britt Strömberg bor i Sollentuna men tillbringar somrarna i Hjulsjö. Nu hade hon lyckats locka med sig några medlemmar ur Sollentuna Slöjdgille för några dagars vävkurs i Hjulsjö. En av dem var Barbro Edlund.

– Jag tyckte det här lät kravlöst. Min enda förhoppning var att jag skulle komma hem med någonting, säger hon.

Hon hade slagit sig ner i skuggan på en grön trasmatta som hon vävt i helgen.

– Jag har gröna skåpluckor hemma och tyckte det vore trevligt med en matta som matchade. Det blev en riktig sommarmatta, säger Barbro Edlund.

Med sju deltagare och minst lika många mattor vävda har det har gått åt en hel del gamla kläder, lakan och gardiner under veckan.

Men det har inte bara varit vävning som stått på programmet. En del utflykter har det också blivit. Bland annat till Grythyttan, Bredsjö och bokloppisen.

Katarina Andersson från Bredsjö var en av deltagarna. Hon hade inte vävt innan när hon anmälde sig till kursen.

– Men jag alltid velat lära mig det. Jag har en gammal vävstol hemma som jag ska försöka sätta ihop nu.

Mer läsning

Annons