Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Grundskolan haren för stor kostym”

Mer besparingar är att vänta inom grundskolan och gymnasiet. Det konstaterar bildningsnämnden då budgeten pekar på 5,1 miljoner i minus.

Annons

Enligt beräkningarna kommer bildningsnämnden att göra ett underskott på 5,1 miljoner kronor 2011.

Kräver mobilisering

– Vår verksamhet är hårt drabbad av nedskärningar, men vi har en budgetram att hålla oss till, säger nämndens ordförande Stefan Backius (V).

Läget är allvarligt och det krävs mobilisering. Att man inte kommer undan ytterligare nedskärningar är ett faktum. I dag är det dock ingen som vet var dessa ska genomföras.

I en kvalitetsredovisning för bildningsområdets verksamhet konstateras att kostnaderna för grundskolan har ökat trots att elevantalet minskat. Här konstateras också att lärartätheten är högre i Hällefors jämfört med riket som helhet. Även gymnasiets kostnader är enligt rapporten högre jämfört med riket.

Kräver framförhållning

– Grundskolan har fortfarande en för stor kostym. Det är inte lätt att ställa om och därför är det viktigt att ha god framförhållning. Bara införandet av en ny central skola har tagit många år. Diskussionen inleddes redan i mitten av 90-talet och skolan står klar 2012, säger förvaltningschef Elisabeth H Solberg.

Kenth W Johansson (M) konstaterade krasst att det är inom grundskola och gymnasium nedskärningarna måste ske.

Fördjupad analys

– Vi måste fundera på om vi ska ha någon gymnasieskola eller hur den ska se ut i framtiden. Vi måste också se över våra lokaler.

En fördjupad analys av det ekonomiska läget efterlyses vilket förvaltningen får i uppdrag att ta fram till kommande nämndmöte.

Mer läsning

Annons