Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grythyttan lagar mat i Frankrike

När Örebro län besöker Pau i Frankrike så ansvarar Restauranghögskolan för bankettmåltiden. Resan hör samman med Bernadotte-jubileet 2010 och på tallriken ska serveras en smakblandning av svenskt och franskt.

Annons

Kopplingarna mellan Örebro och Pau kan göras just genom Jean-Baptiste Bernadotte. Han kommer från Pau och valdes till svensk kung i Örebro.

Nu reser en delegation från länet till Pau. På onsdag blir det en stor middag för 70 gäster. Och fyra studenter, David Henriksson, Jonas Norling, Jenny Gustavsson och Sandra Elmgren, från Restauranghögskolan står för menyn.

– Måltiden ska avspegla mötet mellan Örebro och Pau, berättar David.

När Jean-Baptiste kom till Sverige så blev han inte nämnvärt imponerad av det svenska köket. Kungen införde nya råvaror till Sverige, bland annat sparris. Och lärde svenskarna att äta svamp. Karl Johan-soppen är uppkallad efter Jean-Baptiste som hette Karl XIV Johan som konung.

Måltiden inleds med en aptitretare som ska spegla det svenska sill- och brännvinsbordet. Till det har Jonas, som tillsammans med Jenny läser till sommelier, valt ett lokalt franskt mousserande vin. Jonas berättar hur han jobbat med att knyta an dryckesval för menyn till den franska regionen. David och Sandra läser kulinarisk kockutbildning.

Sedan följer en mängd rätter, bland annat kräfta, svenskt brännvin, röding, gös och kalvytterfilé.

– Och vi gör något förbjudet, vi tar med oss svensk ost till Frankrike.

Det är fårosten Bredsjö Blå som fransmännen ska få avnjuta.

Till sin hjälp i kök och för serveringen ska Grythyttestudenterna ha 30 restaurangelever från Pau. Syftet med resan är att skapa nya kontakter för ett eventuellt framtida samarbete mellan de två regionerna.

Mer läsning

Annons