Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grythyttans brygghus i rekonstruktion

Grythyttans brygghus har skulder på flera miljoner kronor. En rekonstruktion av företaget har beviljats av Hovrätten. Imorgon, tisdag, ska borgenärssammanträde hållas i Örebro tingsrätt.

Annons

Företaget tillverkar, importerar och säljer öl, vin samt alkoholfria produkter plus utbildning i dryckeskunskap. I styrelsen för Grythyttans brygghus finns bland annat Carl Jan Granqvist och vd är Pierre Krips.

Såväl år 2012 som år 2013 innebar förlust för mikrobryggeriet. I årsredovisningen för 2013 berättas att bolagets totala omsättning blev 962 671 kronor, resultatet blev minus 1 miljon kronor och företagets totala skulder var 3,6 miljoner kronor.

Den 17 november 2014 ansökte företaget om rekonstruktion hos tingsrätten. Det blev avslag, tingsrätten trodde inte att den rekonstruktionsplan som inlämnats kunde genomföras. Beslutet överklagades till hovrätten som bestämde att rekonstruktion ska beviljas.

Hovrätten konstaterar visserligen att företagets skuldbörda gör att det är tveksamt om rekonstruktionen kan lyckas, men konstaterar samtidigt att en preliminär plan för rekonstruktion har inlämnats. I denna plan berättas att en nyemission planeras ske nästa år och att pengar ska lånas av bolagets aktieägare.

Dessutom berättar Grythyttans brygghus om sitt arbete att hitta nya marknader och om långt gångna diskussioner om leverans av produkter till fyra dagligvarukedjor som totalt omfattar 2800 butiker. Det berättas i den preliminära rekonstruktionsplanen att dessa försäljningsprocesser väntas vara avslutade den 20 december 2014 med leveransstart i januari till april 2015.

Till rekonstruktör har tingsrätten utsett advokat Hans Liljeblad, Karlerö-Liljleblad advokatbyrå i Stockholm.

Mer läsning

Annons