Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grythyttebor till Norge

Drygt 30 församlingsbor lämnar Grythyttan i dag, onsdag, för att bege sig till Trondheim där tre dagars pilgrimsvandring väntar.

Annons

– Vi startar klockan 8 på morgonen. Först med en bönestund i kyrkan och sedan kliver vi på bussen och åker mot Trondheim, berättar kyrkoherde Per Schmidt.

Ett antal stopp längs resevägen är planerade. Bland annat i Branäs och Utmarksmuseet som finns på orten. Där visas den kända pilgrimstapeten, en väv på 40 meter, som resenärerna förstås ska titta på.

– Vi åker via Klarälvsdalen vilket är ett medvetet vägval. Vi vill så långt vi kan följa den gamla pilgrimsleden som människor färdades på när de skulle till Trondheim, säger kyrkoherden.

Enligt resalmanackan ska sällskapet kunna checka in på sitt boende sent på onsdagskvällen. Sedan skjutsas vandrarna till leden för dagsetapper och hämtas igen för att övernatta på samma plats varje kväll.

Det är ett liknande upplägg som församlingen hade i fjol när de genomförde sin pilgrimsvandring på leden Santiago de Compostela.

Grythyttans församling har ambitionen att vara en pilgrimsförsamling. Församlingen var också medarrangör av en pilgrimskonferens på riksnivå som hölls i Loka i juni i år.

Mer läsning

Annons