Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grythyttekrönikan för 45:e gången i ordningen

Den 45:e årgången av Grythyttekrönikan är klar. Bakom skriften står Grythyttans hembygdsförening.

Annons
Klar. 2011 års upplaga av Grythyttekrönikan utgiven av Grythyttans hembygdsförening är nu klar.

Artur Lindqvist, hembygdskämpe och tidigare ordförande i Grythyttans hembygdsförening, tog initiativet till utgivningen av Grythyttekrönikan.

Första 1967

– Tidigare hade Grythyttan i ord och bild getts ut, men utgivningen upphörde och det blev ett uppehåll. Idén om en efterföljare kläcktes av Artur Lindqvist och 1967 gavs första Grythyttekrönikan ut, säger Åke Granberg som är redaktör för 2011 års upplaga.

Skriften är uppskattad bland boende i Grythyttan.

– Då jag säger att det kanske inte blir någon mer krönika protesterar folk, berättar Åke.

Året som gått

Krönikan speglar året som gått i Hembygdsföreningens verksamhetsberättelse. Dessutom bidrar sockenbor med skrifter och bilder från förr och nu. Ett stående inslag är en bild på eleverna i årskurs 5 på Grythyttans skola, liksom en rapport från Grythyttans väderstation.

– Alla som vill är välkomna med bidrag. Ämnena varierar mycket. Det finns egentligen ingen regel för vad som kan publiceras, men anknytningen till Grythytte socken är viktig.

En krönikekommitté inom Hembygdsföreningen träffas på hösten för att planera kommande skrift. Vid nyåret samlas man igen för att dra upp riktlinjerna, välja ut material som sammanställs. Till årsmötet i april ska krönikan vara färdigtryckt.

Finansieringen löser föreningen genom annonser samt intäkter vid försäljning av krönikan.

– Det går runt och det är ju huvudsaken, säger Åke.

Redaktör. Åke Granberg är vice ordförande i Hembygdsföreningen och redaktör för senaste upplagan av Grythyttekrönikan. ARKIVBILD

FAKTA

Grythyttans hembygdsförenings krönikekommitté: Åke Granberg, Carl Geschwind, Lena Grönlund, Britta Karlström, Dennis Iso-Salo, Lisbeth Sköld, Ylva Thorstensson och Lasse Törnblom.

Mer läsning

Annons