Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldrush i sommar i Silvergruvans bystuga

I söndags eftermiddag var det glest med folk i Grythyttan. I Hällefors nästan folktomt. Vid bagarstugan i Silvergruvan däremot så mycket folk att det var svårt att få ned ändalykten på en sittplats.

Annons
Bryggmusik. Christer Bergsten underhöll på brygguteserveringen där det var fullt med folk liksom i och runt bagarstugan i Silvergruvan. Foto: Michael Landberg

I söndags hölls säsongens sista sommarkafé vid den gamla bagar- och bykstugan i Silvergruvan. Den är föreningen Torpcirkeln Silfvergrufvans bystuga och lokal.

– Det har varit en jättebra sommar för oss. Många uppskattar miljön här vid vattnet, säger Lena Helsing.

Hon är stugfogde sedan halvdussinet år tillsammans med Dan Forsberg.

Det har hänt mycket sedan föreningen började rusta huset för 20-talet år sedan från ett ruckelstadie. Gräsmattorna är välklippta, grusgångarna prydliga, fräscha utemöbler och en lockande stor brygga som uteservering.

Där underhöll Christer Bergsten i söndags.

– Jag är en slaggprodukt härifrån. Jag är uppvuxen i Silvergruvan och trubadur, men med modern teknik, säger han.

En stund senare ljöd schlagers och dansbandsinspirerad musik och evergreens under bryggtaket.

– De har gjort så fint här och sköter stället så bra, säger Bertil Berglund. Han hade tillsammans med Carl Skarped kört från Hällefors med permobiler.

Vad Bertil glömde bort i farten var att han själv lagt många timmars arbete i Silvergruvan. I föreningen, i bagarstugan och ute vid milan. Från grundbesättningen i föreningen var även Berit Gustavsson på plats. Tillsammans med sin man Erik var hon med från starten. Både Berit och Bertil är numera befriade från tjänst, men välkomna besökare.

Något som drar till stället är kaffeserveringens utbud.

– I går och i dag och under veckan har det varit många damer i föreningen som har bakat, säger Yvonne Larsson.

Nu är det slut för denna gång i bystugan, men fredagen den åttonde augusti tänds milan ett stycke bort i skogen. Där blir det sedan underhållning varje lördag och söndag fram till den sjunde september.

Milan står redan rest och är större än tidigare år. Lite beroende på efterfrågan på kol, lite för att det är den trettionde milan sedan starten för nästan lika många år sedan.

– I år är den nog på 55 kubikmeter mot tidigare års 40. Vi har redan beställningar på 300 säckar kol och det är nog vad det blir totalt, berättar Sune Kvist.

Till i år har föreningen också brutit bort mängder av stubbar i området vid milan för att förbättra parkeringsytorna för bilar.

– En söndag i augusti kommer Benny Lawin med sin sextett. Han och några medmusikanter har spelat i Whispering och de kommer att spela trad- och gladjazz, säger Sune Kvist.

Han har en lite framtidsdröm. Att få höra Whisperings storband spela vid milan, men än så länge är det en hemlig dröm.

Fullt sysselsatt. Stugfogden Lena Helsing for som ett höstlöv i hård vind för att hinna med allt.
Kakguide. Lilian Wickström guidade bland bakverken. Vid dagens början var det fullt på bordet, senare tomt.
Eldrivna. Carl Skarped och Bertil Berglund hade tagit en långtur ut till Silvergruvan från Hällefors med permobiler.

Mer läsning

Annons