Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunilla har tumme med amaryllisar

Gunilla Lindström Eriksson har en ovanligt stor amaryllis hemma.– Diametern på blomklockorna är över 20 centimeter, berättar Gunilla.

Annons
En stor blomma. Gunilla Lindström Eriksson och hennes senaste amaryllis. bild: ANDERS ALMGREN

Varje vintersäsong odlar Gunilla amaryllis i blomkrukor hemma i villan på Mossvägen. Den amaryllis hon odlat upp denna vinter blev dock större än alla andra amaryllis hon har haft.

– Sista veckan i januari slog den första blomman ut och nu är det inte klokt vad den växer. Jag har i alla fall aldrig sett en så stor och hög amaryllis förut.

Det är två lökar hon satt i en gemensam kruka som hon har drivit upp. Nu är blomman så hög och tung att hon tvingats staga upp den med en ställning och binda med snören för att stjälkarna inte ska brytas av. Någon särskild förklaring till att växten trivdes så extra bra har inte Gunilla.

Amaryllis, eller riddarstjärna, är en hybrid i familjen amaryllisväxter. Det är en populär lökväxt som odlas i kruka. Det finns många sorter; blommorna är vanligtvis röda, rosa eller vita. Den härstammar från Sydamerika och kom till Europa på 1700-talet.

Mer läsning

Annons