Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunno årets dykare

Viktlösheten är fascinerande – liksom möjligheten att upptäcka en helt ny värld.
Gunno Johansson har utsetts till Årets dykare 2009 av sin egen klubb.

Annons
Årets dykare 2009, Gunno Johansson. Han får utmärkelsen av Hällefors dykarklubb bland annat för sitt goda kassörskap.

En resa till sydliga breddgrader väckte lusten att utforska miljön under vattenytan. Gunno Johansson såg andra ta dykarcertifikat och gjorde ett provdyk.

– Vatten har jag alltid gillat och har snorklat lite själv. Men jag ville ta certifikatet på hemmaplan och visste att det fanns en klubb i Hällefors.

Västkusten i särklass

Detta var i början av 2000-talet och sedan dess har Gunno lagt många dykningar bakom sig.

– Den svenska västkusten är nog i särklass bäst. Här är det för det mesta bra sikt och mycket liv i vattnet. Varma vatten som omkring Medelhavet eller ännu längre söderut ger ju helt andra upplevelser. Det är som att simma i ett akvarium. Jämförelsen är stor med våra egna vatten häromkring som är mörka och inte alls lika livfulla.

Utrustningen är tung och det är en hel del bök innan man kommer i vattnet berättar Gunno. Men upplevelsen under ytan är värd allt besvär.

– Bara känslan att kunna vistas helt under vattenytan är häftig. Här är en helt annan tillvaro. Tyngdlösheten är också fascinerande.

Dykarklubben i Hällefors delar årligen ut titeln Årets dykare. Gunno Johansson får en plakett ingraverad med sitt namn och året 2009 som sätts på det ständigt vandrande priset, en dykare skapad av konstnären Imre Molnar.

Festfixare

Det är för sitt goda kassörskap han får utmärkelsen, men också för den årliga trädgårdsfesten Gunno ordnar tillsammans med hustrun. Ett viktigt kriterium för att få priset är att ha gjort något som värdesätts och uppskattas av medlemmarna.

– Gemenskapen i klubben är viktig och vi har väldigt trevligt tillsammans, säger Gunno som uppskattar gesten från övriga i styrelsen.

Mer läsning

Annons