Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasiet behöver diskuteras

Gymnasieskolans framtid i Hällefors borde bli en huvudfråga för en arbetsgrupp inom bildningsnämnden.

Annons

Nämndordförande Stefan Backius (V) signalerar att det finns en hel del oro när det gäller framtidens gymnasieskola i kommunen, men även möjligheter. Ett bekymmer är att många ungdomar väljer att studera på annan ort.

Backius föreslår att en arbetsgrupp bildas inom nämnden så att man kan fokusera på frågan och få en övergripande diskussion i ämnet. Han vill att man hittar de breda perspektiven.

– På läns- och regionnivå diskuteras gymnasieskolan och bland annat möjligheten att dela på utbildningsprogram, att kommuner samarbetar kring olika utbildningar i stället för att konkurrera. Det är en intressant fråga och viktigt att Hällefors deltar i. Vi måste fundera över vad vi kan bidra med, säger Backius.

I sammanhanget är det också av betydelse att ha med de eftergymnasiala utbildningarna som folkhögskola och Fidu (förberedande industridesignutbildningen) anser Backius. Här kan vinnas samverkansmöjligheter. Han vill också att man ska fundera över vilka typer av spetskompetens det finns i kommunen som kan utvecklas och utbildningar som eventuellt går att söka riksintag för.

– Inte minst med tanke på att Hällefors har en låg utbildningsnivå och att vi ligger geografiskt svårt till är detta viktigt.

Kenth W Johansson (M) håller med.

– Vi behöver helt klart stärka Hällefors som utbildningsort. Det är en överlevnadsfråga.

Bildningsnämnden kommer att ta upp frågan om gymnasiets framtid som ett beslutsärende längre fram då man också ska föreslå att en arbetsgrupp bildas.

Mer läsning

Annons