Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hällefors kulturskola näst bäst i Sverige

Hällefors är länets bästa musik- och kulturskolekommun år 2012. Och Hällefors hamnar på andra plats i Sverige när Lärarförbundet delar ut utmärkelsen.

Annons
Bäst i länet och tvåa i landet. Hällefors kulturskola utmärker sig i statistiken igen. Bilden är från kulturskolans show i februari 2012.

– Otroligt roligt att vi i Hällefors ännu gång ligger i topp i rankningen. Skolan ska ses som en enda helhet där alla delar är beroende av varandra och då är kulturskolans verksamhet en väldigt viktig del, säger Stefan Backius (V), ordförande i bildningsnämnden i Hällefors.

Lärarförbundet instiftade priset Bästa musik- och kulturskolekommun år 2009. Hällefors tog förstaplatsen i riket både år 2009 och 2010. År 2011 och 2012 toppar Bollnäs kommun listan med Hällefors på plats två.

Utmärkelsen bygger på statistik från landets kommuner som Lärarförbundet sammanställer och jämför. Kriterier som har betydelse är vilka resurser som satsas på musik- och kulturskolan, nivån på avgifter och andelen elever som deltar i den frivilliga verksamheten.

– Kulturskolan handlar om att vi måste ha en bred skola där alla barn och alla typer av begåvningar ska kunna utmanas och få individer att växa och ge en bra grund inför det livslånga lärandet. En bra kulturskola påverkar elevernas prestationer i alla ämnen i skolan är jag övertygad om, säger Backius.

Lärarförbundet instiftade priset

för att sätta fokus på ungas möjligheter att ägna sig åt bild, dans, musik och teater och för att visa vilken betydelse det har för kunskapsutvecklingen. Syftet med priset är att lyfta fram de kommuner som satsar på sin musik- och kulturskola och inspirera fler att göra detsamma.

– Det är glädjande att Hällefors kommun satsar på att ge elever tillgång till en kvalificerad musik- och kulturskola. Vi ser i årets ranking att fler kommuner satsar samtidigt som fler också nedprioriterar verksamheten och det är oroande, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande.

Länets kommuner i rankingen

Länets musik- och kulturskolor i kommunrankingen år 2012 (placering år 2011): Hällefors 2 (2); Karlskoga 42 (23); Ljusnarsberg 69 (86); Lindesberg 113 (139); Degerfors 158 (73); Örebro 184 (203); Hallsberg 186 (182); Askersund 200 (209); Kumla 214 (229); Lekeberg 278 (277); Laxå och Nora saknar musik- och kulturskola.

Mer läsning

Annons