Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hällefors och Ljusnarsberg kan få ta emot fler än avtalat

Redan i januari kan kommun­erna i norra länsdelen räkna med att få ensamkommande flyktingbarn anvisade till sig.
– De kommer att tvingas ta emot barn, säger Björn Wendin, integrationssamordnare på länsstyrelsen i Örebro län.

Annons

En ny lag träder i kraft efter årsskiftet. Den lagen ger Migrationsverket möjlighet att anvisa ensamkommande barn till vilken kommun de vill, oavsett om de har en överenskommelse om mottagande med kommunen eller inte. Hällefors och Ljusnarsbergs överenskommelser med Migrationsverket om mottagande av ensamkommande barn kan visa sig vara otillräckliga.

Efter årsskiftet kan även de kommuner som har överenskommelser med Migrationsverket få fler barn anvisade till sig. Det sker om det antal de enligt avtalet tar emot är för litet. Integrationssamordnaren Björn Wendin på länsstyrelsen i Örebro län säger att både Ljusnarsberg och Hällefors är sådana kommuner.

Hällefors avtal gäller mottagandet av 15 barn.

– När det gäller förberedelse inför utökat antal pågår ett arbete men inget är i dagsläget klart, säger Anna-Karin Bergstén, chef för omsorgsförvaltningen.

– Vi kommer att vara klara innan december månads utgång för att kunna möta en eventuell utökning.

Ljusnarsbergs kommun tar i dag emot 18 ensamkommande barn. Tre av deras boendeplatser är reserverade för asylsökande barn medan resten är för barn som fått uppehållstillstånd.

– Migrationsverket kan efter årsskiftet säga att vi måste ha fyra asylplatser, i dag har vi tre så det blir inte så dramatiskt för vår del, säger Charlotte Dahlbom, socialchef Ljusnarsbergs kommun.

– Men vi hoppas kunna fortsätta som vi gjort, tillägger hon.

Mer läsning

Annons